Прекрасна Лужица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Прекрасна Лужица“ (лужичкосрпски: Rjana Łužica) е химна на Лужичките Срби чиј текст е напишан во 1827 година од лужичкосрпскиот поет Хандриј Зејлер (1804-1872).

Текст[уреди | уреди извор]

Лужичкосрпски

Rjana Łužica,
Sprawna, přećelna,
mojich serbskich wótcow kraj,
mojich zbóžnych sonow raj,
swjate su mi twoje hona!

Časo přichodny,
zakćěj radostny!
Ow, zo bychu z twojeho
klina wušli mužojo,
hódni wěčnoh wopomnjeća!

Македонски

Прекрасна Лужица,
праведлива, пријателска,
моја лужичка родина,
на моите блажени сонови рај,
свети ми се твоите полиња!

Часу иден,
воскликни радосно!
О, нека бидат од твоите
скутови дојдени мажи,
годни на вечно споменување!

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]