Предраг Финчи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предраг Финчи (роден на 5 август 1946 година) е босанско - британски филозоф, автор и есеист.

Биографија[уреди | уреди извор]

Предраг Финчи ја започнал својата кариера како актер.[1] Во 1968 година Финци ја играл улогата на Гаврило Принцип во филмот Сараевски атентат [2] во режија на Фадил Хаџиќ. Подоцна студирал филозофија на Универзитетот во Сараево и на Универзитетот во Париз X: Нантер кај Микел Дуфрен. Тој бил визитинг истражувач на Универзитетот во Фрајбург под надзор на Вернер Маркс. Магистрирал во 1977 година, а докторирал по филозофија во 1981 година. Тој бил професор по естетика на Универзитетот во Сараево до 1993 година кога, за време на војната во Босна, го напуштил Сараево и заминал во Лондон. Оттогаш живеел и работел таму како слободен преведувач и писател до неговото пензионирање во 2011 година.

Работа[уреди | уреди извор]

Работата на Финчи се засновала на комбинација од ерудиција, филозофски и естетски увиди и лично искуство.[3] Финци опширно пишувал на својот мајчин јазик, а исто така и на англиски јазик. Осврти [4][5][6][7][8][9] за книгите на Финчи биле објавени во Босна, Хрватска и Србија. Тој бил почесен визитинг соработник на Универзитетскиот колеџ во Лондон од 1999 до 2013 година. Предраг Финчи е член на Exiled Writers Ink! [10] во Лондон. Тој е основач-член на босанскиот ПЕН[11] Тој е член на Хрватското филозофско друштво.[12] Тој ја добил наградата за издавач Свјетлост во 1980 година и наградата за издавач Веселин Малеша во 1986 година[13] Во 2011 година ја добил наградата за наука за неговата книга Имагинација (Imagination) на 23-ти Меѓународен саем на книгата, Сараево.[14]

Библиографија[уреди | уреди извор]

На англиски :

 • Аплауз, а потоа и тишина, со вовед од Морис Фархи, Style Writers Now, 2012,
 • Зошто го убив Франц Фердинанд и други есеи, со вовед од Кети Ансворт, Style Writers Now, 2014 година,

Објавено во Босна :

 • Говор преписки (Discourse of Correspondence), Свјетлост, Сараево, 1980 г.
 • Уметност и искуство на постоењето (Art and Experience of Existence), Свјетлост, Сараево, 1986 година,
 • Изворот на прашањето (The Source of Question), Глас, Бања Лука, 1987 година, OCLC 23869495
 • За некои секундарни работи (On Some Secondary Matters), Веселин Маслеша, Сараево, 1990 г.
 • Забелешки на Сараево (Sarajevo’s Notes), Купи книга, Сараево 2004 година,
 • Поетозофски есеи (Poetosophic Essays), Меѓународен центар за мир, Сараево, 2004 г.
 • За станиците и патниците (About Stations and Travellers), Мотришта, Мостар, 2013, ISSN 1512-5475; ИК Рабиќ, Сараево 2015 година,ISBN 978-9958-33-101-5 Преведено на хебрејски и објавено од Carmelph.co.il, 2019 година, Преведено на италијански и објавено во Италија La stazione e il viaggiatore, Ass. Culturale Il Foglio, 2022 година
 • Кратка, но тажна историја на умотц (A Short But Sad History of Mind), ИКБ Рабиќ, Сараево, 2016 година.
 • Електронската пештера (The Electronic Cave), Арт Рабиќ, Сараево, 2017 година.
 • За литературата и писателите (Of Literature and Writers), Арт Рабиќ, Сараево, 2018 година.
 • Белешки на веселиот филозоф. Визуелни коментари на Амела Хаџимејлиќ , (Notes of the Merry Philosopher. Visual comments by Amela Hadžimejlić), Арт Рабиќ, Сараево 2019 година.

Објавено во Хрватска :

 • Уметностите на уништените. Уметностите, војната и холокаустот (The Arts of the Destroyed. The Arts, the War and the Holocaust), Издања Антибарбарус, Загреб, 2005 г.
 • Природата на уметноста (The Nature of the Arts), Издања Антибарбарус, Загреб, 2006 година,
 • Текстот за егзил (The Text on Exile) илустриран од Мерсад Бербер, Деметра, Загреб, 2007 година Преведен на италијански и објавен во Италија Il popolo del diluvio, Bottega Errante Edizioni, 2018 година
 • За уметноста, етиката и политиката (On the Arts, Ethics and Politics), Деметра, Загреб, 2008 г.
 • Имагинација ( Imagination), Загреб, Издања Антибарбарус, 2009 година,
 • Лично како текст , (Personal as Text), Издања Антибарбарус, Загреб, 2011 година,
 • Читател на Хегеловата естетика (A Reader of Hegel's Aesthetics), Наклада Бреза, Загреб, 2014 г.
 • Естетска терминологија ( Терминологија на естетиката ), Издања Антибарбарус, Загреб, 2014 г.
 • Корисност на филозофијата (Usefulness of Philosophy), Издања Антибарбарус, Загреб, 2017 година,
 • Што е пријатно за сите. Коментари на Кантовата концепција на уметноста (What is Pleasing to All. Comments on Kant's Conception of the Arts), Библиотека Филозофска стратегија, књига 152, Загреб 2019 г.
 • Прво, битно (Prime, Essential), Factum izdavaštvo Beograd и Jesenski and Turk Zagreb 2020 година
 • Све док (До), Фрактура, Запрешиќ, 2021 година
  Објавено во Србија :
 • Накратко (In Short), Фактум Издавство, Белград, 2018 година,
 • Мистерија над сè (Mystery Beyond Everything), Фактум Издавство, Белград, 2019 година
 • Прво, битно (Prime, Essential) Factum izdavaštvo Beograd и Јесенски и Турк Загреб 2020 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Predrag Finci“. IMDb (англиски).
 2. „Sarajevski atentat“. IMDb.
 3. „Predrag Finci“. makabijada.com (хрватски).
 4. Katnić-Bakaršić, Marina. „Narativni Identitet: Pogled U Osobno (Predrag Finci. Osobno kao tekst. Zagreb, Izdanja Antibarbarus, 2011.)“. odjek.ba (хрватски). Архивирано од изворникот на January 6, 2018.
 5. Bosto, Sulejman. „Predrag Finci Priroda Umjetnosti“. El Mundo Sefarad (босански). Архивирано од изворникот на October 16, 2021.
 6. Bazdulj, Muharem. „Muharem Bazdulj Lirika Itake“. El Mundo Sefarad (босански). Архивирано од изворникот на October 16, 2021.
 7. Šnajder, Slobodan. „Slobodan Snajder Pisac Je Uvijek Emigrant“. El Mundo Sefarad (босански). Архивирано од изворникот на October 16, 2021.
 8. Ivanković, Željko. „Holokaust I Umjetnost“. El Mundo Sefarad (босански). Архивирано од изворникот на October 16, 2021.
 9. „Luciano Lukšić: Logos, um i grad (O dvije knjige Predraga Fincija)“. radio gornji grad (хрватски). 14 January 2017.
 10. „Predrag Finci“. exiledwriters.co.uk. 23 July 2015. Посетено на October 16, 2021.
 11. „Predrag Finci“. penbih.ba (босански).
 12. „o HFD-u | Hrvatsko filozofsko društvo“. www.hrfd.hr (хрватски).
 13. http://penbih.ba/clanovi/predrag-finci/m[мртва врска] [мртва врска]
 14. „Dodijeljene nagrade najboljima, kriza umanjila promet“. www.klix.ba (хрватски).

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]