Предлошка:Planetbox separation

Од Википедија — слободната енциклопедија


Оваа предлошка е дел од групата предлошки кои се користат за прикажување на информации во врска со одредена вонсочева планета. Предлошката {{Planetbox begin}} секогаш е прва на списокот, додека {{Planetbox end}} е секогаш последна на списокот. Оваа предлошка служи за наведување на разликите помеѓу ѕвездата и планетата набљудувани во одредено време. Се користи на следниов начин:

{{Planetbox separation
| position_angle = <!--аголна позиција, во степени-->
| epoch = <!--Епоха (време) на набљудување-->
| separation_mas = <!--observed separation, во милијарсекунди (mas)-->
| separation = <!--observed separation, во астрономски единици (AU)-->
| t_approach = <!--time of closest approach of source to lens system (Јулијански датум, JD)-->
| alpha = <!-- агол помеѓу source trajectory and lens system axis (степени) -->
}}

Се препорачува separation_angle, epoch, separation_mas и separation да се користат во случај кога планетата е откриена со фотографирање, додека t_approach, alpha и separation во случај кога планетата е откриена со помош на микролеќи.


Следниве предлошки се користат заедно и вообичаено се поставени во следниов редослед.

{{Planetbox begin}}
{{Planetbox image}}
{{Planetbox star}}
{{Planetbox star detail}}
{{Planetbox separation}}
{{Planetbox orbit}}
{{Planetbox character}}
{{Planetbox discovery}}
{{Planetbox catalog}}
{{Planetbox reference}}
{{Planetbox end}}

Поврзано[уреди извор]