Предлошка:Planetbox orbit

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пред да направите какви било измени во оваа предлошка, најпрвин продискутирате ги вашите намери на разговорната страница на ВикиПроект Астрономски објекти. Благодариме.
Коментар Оваа предлошка содржи еден или повеќе незадолжителни параметри. Поподробно на страницата за разговор.

Оваа предлошка содржи некои крајно сложени и езотерични синтаксини елементи. Не се обидувајте да ја менувате предлошкава доколку не сте апсолутно сигурни дека целосно сфаќате за што се работи во кодот и сте подготвени целосно да ја поправите штетата која евентуално би ја нанеле. Сите испробувања правете ги во предложниот песок или во корисничкиот простор.


Орбитални елементи


Начин на користење[уреди извор]

Оваа предлошка е дел од групата предлошки кои се користат за прикажување на информации во врска со одредена вонсончева планета. Предлошката {{Planetbox begin}} секогаш е прва на списокот, додека {{Planetbox end}} е секогаш последна на списокот Оваа предлошка може да се користи на следниов начин:

{{Planetbox orbit
| epoch = <!--епоха за која е валидна орбитата-->
| semimajor = <!--полуглавна акциса, во астрономски единици (ае)-->
| semimajor_gigameter = <!--полуглавна акциса, во гигаметри (Гм) (изборно)-->
| semimajor_mas = <!--полуглавна акциса во лачни милисекунди (лмс) (изборно)-->
| periastron = <!--периастрон во астрономски единици (ае)-->
| periastron_gigameter = <!--периастрон цо гигаметри (Гм) (изборно)-->
| apastron = <!--апастрон во астрономски единици (ае)-->
| apastron_gigameter = <!--апастрон во гигаметри (Гм) (изборно)-->
| eccentricity = <!--ексцентричност на орбита-->
| period = <!--орбитален период во денови (изборно, може да се користи наместо period_year)-->
| period_year = <!--орбитален период во години (изборно, може да се користи наместо period)-->
| speed = <!--орбитална брзина во километри во секунда (км/с)-->
| inclination = <!--орбитален наклон, во степени-->
| node = <!--лонгитуда на јазол, во степени-->
| arg_peri = <!--аргумент на периастрон, во степени-->
| mean_anomaly = <!--средна аномалија, во степени (секогаш наведете епоха кога го користите овој параметар, кој треба да се користи само за динамички фити)-->
| t_peri = <!--време на периастрон (јалујански датум, ЈД; може да се користи наместо t_peri_no_jd)-->
| t_peri_no_jd = <!--време на периастрон (без наведување на календар, може да секористи наместо t_peri)-->
| t_transit = <!--време на премин (јулијански датум, ЈД; може да се користи наместо t_transit_no_jd))-->
| t_transit_no_jd = <!--врмеме на премин (без наведување на календар; може да се користи наместо t_transit)-->
| t_eclipse = <!--време на затемнување (јулијански датум, ЈД; може да се користи наместо t_eclipse_no_jd)-->
| t_eclipse_no_jd = <!--време на затемнување (без наведување на календар; може да се користи наместо t_eclipse)-->
| semi-amp = <!--брзина полу-амплитуда (м/с)-->
}}

Следниве предлошки се користат заедно и вообичаено се поставени во следниов редослед.

{{Planetbox begin}}
{{Planetbox image}}
{{Planetbox star}}
{{Planetbox star detail}}
{{Planetbox separation}}
{{Planetbox orbit}}
{{Planetbox character}}
{{Planetbox discovery}}
{{Planetbox catalog}}
{{Planetbox reference}}
{{Planetbox end}}

Поврзано[уреди извор]