Предлошка:Location map

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предложна документација е превметната од Предлошка:Location map/doc [уреди]

Создава ПолКарта како повеќеделна слика од постоечка карта во рамноаголна проекција, со бележник и натпис врз неа.

Напомена: Англиските параметри и понатаму функционираат.

Празна предлошка[уреди извор]

Location map во рамките на Македонија
Местоположба на селото Октиси во Македонија
Децимални степени Степени, минути, секунди
{{ПолКарта
| {{{1}}}
| ширина    = 
| порамни   = 
| граничник  = 
| опис     = 
| алт     = 
| релјефна   = 
| алтернативна = 
| облога    = 
| натпис    = 
| натпис_гол  = 
| положба   = 
| позадина   = 
| бележник   = 
| бележник_гол = 
| врска    = 
| ГШ_степ   = 
| ГД_степ   = 
}}
{{ПолКарта
| {{{1}}}
| ширина    = 
| порамни   = 
| граничник  = 
| опис     = 
| алт     = 
| релјефна   = 
| алтернативна = 
| облога    = 
| натпис    = 
| натпис_гол  = 
| положба   = 
| позадина   = 
| бележник   = 
| бележник_гол = 
| врска    = 
| ГШ_степ   = | ГШ_мин = | ГШ_сек = | ГШ_прав = 
| ГД_степ   = | ГД_мин = | ГД_сек = | ГД_прав = 
}}

Параметри[уреди извор]

{{ПолКарта
|место
|натпис   = текст на натписот на бележникот
|натпис_гол = големина на фонтот на натписот (во проценти)
|положба  = left или right или top или bottom или none (лево, десно, горе, долу или ништо) —
        положба на натписот во однос на бележникот; по основно: right
|позадина = боја, боја на позадината на натписот, по основно: безбојно
|ГД_прав=W  географска должина: W=запад, E=исток (по основно)
|ГШ_прав=S  географска ширина: S=југ, N=север (по основно)
|ГШ_степ  = гео. ширина степени
|ГШ_мин  = гео. ширина минути
|ГШ_сек  = гео. ширина секунди
|ГД_степ  = гео. должина степени
|ГД_мин  = гео. должина минути
|ГД_сек  = гео. должина секунди
|ГШ    = гео. ширина (децимален формат; негативни броеви за места на јужната полутопка, т.е. ЈГШ)
|ГД    = гео. должина (децимален формат; негативни броеви за места на западната полутопка, т.е. ЗГД)
|бележник    = слика на бележникот (по основно: црвена точка)
|бележник_гол  = големина на бележникот, по посновно: 8
|граничник   = боја на граничникот или none (за да нема граничник)
|опис  = опис на картата под неа; за да нема опис, внесете „caption=“; ако го изоставите ова, описот ќе гласи „Натпис на бележникот (име на ПолКартата)“
|порамни   = left или right или center или none (лево, десно, по средина или ништо)
|ширина   = ширина на картата
|алтернативна = Слика на алтернативната карта (ја менува позадинската карта, а граничните координати се утврдуваат според името на картата);

ова се препорачува само за употреба во предлошки }}

Параметарот location се однесува на {Предлошка:ПолКарта место} што ги содржи името и координатите на картата.

Карти на располагање[уреди извор]

Список на постоечки карти со „Предлошка:ПолКарта“ (тука без претставката „Предлошка:“). Добредојдени сте да создавате нови.

Создавање на нови карти[уреди извор]

 1. Најдете соодветна празна карта во рамноаголна проекција.
 2. Создајте предлошка со име Предлошка:ПолКарта место (прекопирајте ја содржината некој друг ваква предлошка и изменете ги параметрите).

Примери[уреди извор]

Карта со основно-зададена ознака (степени)[уреди извор]

Паг
{{ПолКарта
 |Хрватска
 |натпис=Паг
 |ГШ_степ=44|ГШ_мин=26
 |ГД_степ=15|ГД_мин=3
 |положба=right
 |ширина=300
 |порамни=right
}}
Паг во рамките на Хрватска
Паг
Паг (Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)

Карта со основно-зададена ознака (децимално)[уреди извор]

Село Осиче
{{ПолКарта
 |Македонија
 |натпис=Осиче
 |ГШ=42.2500
 |ГД=22.3081
 |положба=right
 |ширина=300
 |порамни=right
}}
Осиче во рамките на Македонија
Осиче
Осиче (Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)
Паг
{{ПолКарта
 |Хрватска
 |натпис=Pag
 |ГШ=44.44
 |ГД=15.05
 |положба=right
 |ширина=300
 |порамни=right
}}
Pag во рамките на Хрватска
Pag
Pag (Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)

Карта со прилагодлива ознака и позадински текст[уреди извор]

Имотски
{{ПолКарта
 |Хрватска
 |натпис=Имотски
 |ГШ=43.44
 |ГД=17.21
 |положба=right
 |ширина=300
 |порамни=right
 |позадина=#FFFFDD
 |опис=Имотски на картата на Хрватска
}}
Имотски во рамките на Хрватска
Имотски
Имотски на картата на Хрватска

Карта со зголемен бележник и ознака[уреди извор]

Паг
{{ПолКарта
 |Хрватска
 |натпис=Паг
 |натпис_size=200
 |ГШ=44.44
 |ГД=15.05
 |бележник_гол=14
 |положба=right
 |ширина=300
 |порамни=right
 |позадина=#FFFFDD
 |опис=Островот Паг на картата на Хрватска
}}
Паг во рамките на Хрватска
Паг
Островот Паг на картата на Хрватска

Карта без опис[уреди извор]

Брчко
{{ПолКарта|БиХ
 |натпис=Брчко
 |положба=left
 |ширина=150
 |ГШ=44.87
 |ГД=18.81
 |порамни=right
 |опис=
}}
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/БиХ" does not exist|150px|Брчко во рамките на Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/БиХ" does not exist]]
Брчко

Западна полутопка[уреди извор]

Локерби
{{ПолКарта
 |Шкотска
 |натпис=Локерби
 |ГШ_прав=N | ГШ_степ=55 | ГШ_мин=07 | ГШ_сек=16
 |ГД_прав=W | ГД_степ=03 | ГД_мин=21 | ГД_сек=19
 |положба=right
 |ширина=200
 |порамни=right
 |опис=Локерби на картата на Шкотска
}}
Локерби во рамките на Шкотска
Локерби
Локерби на картата на Шкотска

Земја што го преминува 180° меридијан[уреди извор]

Уелен
{{ПолКарта
 |Русија
 |натпис=Уелен
 |ГШ_степ=66|ГШ_мин=09
 |ГД_степ=169|ГД_мин=48|ГД_прав=W
 |положба=left
 |ширина=500
 |порамни=right
 |позадина=#FFFFDD
}}
Уелен во рамките на Русија
Уелен
Уелен (Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)