Предлошка:Инфокутија Планета

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Предлошка:Infobox Planet)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

This template has been designed for the presentation of information on nonstellar astronomical bodies: planets (including extrasolar planets), dwarf planets, moons and minor planets. Some parameters will not be applicable to individual types; these may be ommitted without any problems to the template's function.

Usage notes[уреди извор]

 • When parameters relating to minor planets are used (e.g. mp_name), several subheadings and wikilinks within the template are made specific to minor planets. For standard formulas for computable values and sources of physical data, see Template talk:Infobox Nonstellar body#Computed values and Standard asteroid physical characteristics.
 • For bodies orbiting bodies other than the Sun, include the parameter |apsis = (appropriate suffix). This will replace various parameters' default "-helion" suffix to the suffix set by the apsis parameter. For example, setting |apsis = astron converts the labels "perihelion", "aphelion" and "Argument of perihelion" into "periastron", "apastron" and "Argument of periastron" respectively.

Препорачани параметри[уреди извор]

Егзопланети[уреди извор]

name
Податотека:Image
caption
Откривање
Откривачdiscoverer
Откриено воdiscovery_site
Откриеноdiscovered
discovery_method
Ознаки
alt_names
Орбитални особености
semimajor
Занесувањеeccentricity
period
avg_speed
Наклонinclination
angular_dist
long_periastron
time_periastron
Полуамплитудаsemi-amplitude
Физички особености
Среден полупречник
mean_radius
surface_area
Зафатнинаvolume
Масаmass
Средна густина
density
surface_grav
escape_velocity
Албедоalbedo
Температураsingle_temperature
{{Инфокутија Планета
|name       =  <!--(Common/agreed name)-->
|image      = 
|caption     = 
|apsis      = astron
|discovery_ref  =  <!--(Any appropriate <ref>(s) to append to the name)-->
|discoverer    = 
|discovery_site  = 
|discovered    =  <!--(Date)-->
|discovery_method = 
|alt_names    =  <!--(Any alternative names for the body)-->
|periastron    = 
|apoastron     = 
|semimajor    = 
|avg_speed    =  <!--(Average orbital speed)-->
|eccentricity   = 
|period      =  <!--(Orbital period)-->
|inclination   = 
|angular_dist   = 
|long_periastron =  <!--(Longitude of periastron)-->
|time_periastron =  <!--(Time of periastron)-->
|semi-amplitude  = 
|mean_radius   = 
|surface_area   = 
|volume      = 
|density     = 
|mass       = 
|surface_grav   =  <!--Equatorial surface gravity-->
|escape_velocity = 
|albedo      = 
|single_temperature = 
}}

Помали планети[уреди извор]

name symbol
Податотека:Image
caption
Откривање[1]
Откривачdiscoverer
Откриено воdiscovery site
Откриеноdiscovered
Ознаки
MPC ознакаmp_name
alt_names
mp_category
Орбитални особености[2]
Епоха epoch
Апхелaphelion
Перихелperihelion
semimajor
Занесувањеeccentricity
period
avg_speed
mean_anomaly
Наклонinclination
asc_node
arg_peri
Познати сателитиsatellites
Физички особености
Димензииdimensions
Масаmass
Средна густина
density
surface_grav
escape_velocity
sidereal_day
axial_tilt
pole_ecliptic_lat
pole_ecliptic_lon
Албедоalbedo
Површинска темп. min mean max
Kelvin 150 200
Celsius -73
Спектрален тип
spectral_type
abs_magnitude
{{Инфокутија Планета
|width      = 25em
|name      = 
|symbol     = 
|background   = #FFFFC0
|image      = 
|caption     = 
|discovery_ref  = <ref>....</ref>
|discoverer   = 
|discovered   = 
|discovery_site  = ''discovery_site''
|mp_name     =  <!--(Minor planet name)-->
|mp_category   =  <!--(Minor planet category)-->
|alt_names    =  <!--(Alternative names)-->
|orbit_ref    = <ref>...</ref>
|epoch      = 
|aphelion    = 
|perihelion   = 
|semimajor    = 
|eccentricity  = 
|period     = 
|avg_speed    =  <!--(Average orbital speed)-->
|inclination   = 
|asc_node    =  <!--(Longitude of ascending node)-->
|mean_anomaly  = 
|arg_peri    =  <!--(Argument of perihelion)-->
|satellites   = 
|dimensions   = 
|mass      = 
|density     = 
|surface_grav  =  <!--(Equatorial surface gravity)-->
|escape_velocity = 
|sidereal_day  = 
|axial_tilt   = 
|pole_ecliptic_lat =  <!--(Pole ecliptic latitude)-->
|pole_ecliptic_lon =  <!--(Pole ecliptic longitude)-->
|albedo     = 
|temp_name1   = 
|mean_temp_1   = 
|max_temp_1   = 
|temp_name2   = 
|max_temp_2   = 
|spectral_type  = 
|abs_magnitude  =  <!--(Absolute magnitude)-->
}}

See here for means of semi-automating this template's transclusion as regards minor planets.

 • For satellites of minor planets, include the parameter |apsis = astron (see above).

Сите параметри[уреди извор]

{{Infobox Nonstellar body
|width        =  <!--(Best given in font-proportional units such as 'em')-->
|name         = 
|symbol        =  <!--([[Image:...]])-->
|background      = 
|image        =  <!--([[Image:...]])-->
|caption       = 
|apsis        = 
|discovery_ref    = <ref>...</ref>
|discoverer      = 
|discovery_site    = 
|discovered      = 
|discovery_method   = 
|mp_name       = 
|mp_category     = 
|alt_names      = 
|orbit_ref      = <ref>...</ref>
|epoch        = 
|aphelion       = 
|perihelion      = 
|periastron      = 
|apoastron      = 
|periapsis      = 
|apoapsis       = 
|semimajor      = 
|mean_orbit_radius  = 
|eccentricity     = 
|period        = 
|synodic_period    = 
|avg_speed      =  <!--(Average orbital speed)-->
|mean_anomaly     = 
|inclination     =
|angular_dist     =  <!--(Angular distance)-->
|asc_node       =  <!--(Longitude of ascending node)-->
|long_periastron   =  <!--(Longitude of periastron)-->
|time_periastron   =  <!--(Time of periastron)-->
|arg_peri       =  <!--(Argument of peri[helion/astron/...])-->
|semi-amplitude   = 
|satellite_of     = 
|satellites      = 
|dimensions      = 
|flattening      = 
|equatorial_radius  = 
|polar_radius     = 
|mean_radius     = 
|circumference    = 
|surface_area     = 
|volume        = 
|mass         = 
|density       = 
|surface_grav     =  <!--(Equatorial surface gravity)-->
|escape_velocity   = 
|sidereal_day     = 
|rot_velocity     =  <!--(Rotational velocity)-->
|axial_tilt      = 
|right_asc_north_pole =  <!--(North pole right ascension)-->
|declination     =  <!--(North pole declination)-->
|pole_ecliptic_lat  =  <!--(Pole ecliptic latitude)-->
|pole_ecliptic_lon  =  <!--(Pole ecliptic longitude)-->
|albedo        = 
|single_temperature  = 
|temp_name1      = 
|min_temp_1      = 
|mean_temp_1     = 
|max_temp_1      = 
|temp_name2      = 
|min_temp_2      = 
|mean_temp_2     = 
|max_temp_2      = 
|spectral_type    = 
|magnitude      =  <!--(Apparent magnitude)-->
|abs_magnitude    =  <!--(Absolute magnitude)-->
|angular_size     = 
|adjectives      = 
|atmosphere_ref    = <ref>...</ref>
|surface_pressure   = 
|scale_height     = 
|atmosphere_composition = 
}}

Микроформат[уреди извор]

HTML-ознаките што ја дава предлошкава вклучуваат hCard-микроформат, со чија помош сметачот го расчленува името на местото и неговата местоположба, или автоматски за заведување на статии во Википедија, или преку рачно управувана прелистувачка алатка, со цел (на пример) да додаде наслов во адресар. Повеќе информации за употребата на микроформати на Википедија ќе добиете на проектот за микроформати.

Ако местото или складиштет има „established“, „founded“, „opened“ или слична година својствна на денот, користете {{Start date}} (освен ако е пред 1583 г.); ако има URL-адреса, користете {{URL}}..

hCard користат HTML-класи, меѓу кои и:

 • adr
 • category
 • county-name
 • extended-address
 • fn
 • label
 • locality
 • nickname
 • note
 • org
 • street-address
 • vcard

Ве замолуваме да не ги преименувате или отстранувате овие класи; ниту пак да ги уривате згнездените елементи кои ги користат.

 1. discovery_ref
 2. orbit_ref