Предлошка:Hsb

Од Википедија — слободната енциклопедија

(горнолужички)

Икона за документација Документација за предлошка

Предлошка наменет да им укаже на читателите дека надворешната врска (страница) е на извесен јазик, било странски или македонски.

Предлошката го користи форматот на {{Јазична икона}}, но е претставен во скратен облик {{xx}}, каде xx е јазичниот код. Кодовите ќе ги најдете во колоната „Алфа-2“ на списокот на кодови по ISO 639.

Треба да се напомене дека јазичните кодови не се секогаш исти со државните. На пример „sr“ за српски јазик, но „rs“ за Србија. (погл. ISO 3166-1).

На Категорија:Јазични икони ќе најдете полн список на предлошки што можете да ги користите.

Употреба[уреди извор]

Предлошката се става веднаш по надворешната врска, со празно место меѓу него и врската. Може да се ставаат и повеќе предлошки едноподруго, доколку сакате да укажете на кои сè јазици е достапна страницата (но треба да се внимава да не е предолго).

* [http://www.rak.mk/ Портал за ракот] {{mk}}
* [http://www.iata.org/ Меѓународно здружение за авиопревоз] {{en}}
* [http://www.people.com.cn/ „Народен дневник“ (Женмин жибао)] {{zh}}
* [http://www.fryslan.nl/ Покраина Фризија] {{nl}} {{fy}} {{en}} {{de}}

што дава:


Напомена
Во алатникот што се прикажува подолу кога уредувате, ќе ги најдете готовите копчиња за додавање на {{mk}} за англиски и {{mk}}) за македонски.

Ова напатствие за употреба е превметнато. погл • разговор • уреди