Предлошка:Homo

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Споредбена табела на видови од родот Homo
Вид Период (Ма) Живеалиште Висина Тежина Мозочна зафатнина (см³) Фосилни наоди Пронаоѓање / објавено име
H. habilis 2.2 – 1.6 Африка 1.0–1.5 м 33–55 кг 660 многу 1960/1964
H. erectus 2 – 0.03 Африка, Евроазија (Јава, Кина, Кавказ) 1.8 м 60 кг 850 (рани) – 1100 (доцни) многу 1891/1892
H. rudolfensis 1.9 Кенија 1 череп 1972/1986
H. georgicus 1.8 Грузија 600 малку 1999/2002
H. ergaster 1.9 – 1.4 И. и Ј. Африка 1.9 м 700–850 многу 1975
H. antecessor 1.2 – 0.8 Шпанија 1.75 м 90 кг 1000 2 наоѓалишта 1997
H. cepranensis 0.9 – 0.8? Италија 1000 1 челадница 1994/2003
H. heidelbergensis 0.6 – 0.25 Европа, Африка, Кина 1.8 м 60 кг 1100–1400 многу 1908
H. neanderthalensis 0.35 – 0.03 Европа, З. Азија 1.6 м 55–70 кг (цврсто граден) 1200–1700 многу (1829)/1864
H. rhodesiensis 0.3 – 0.12 Замбија 1300 многу малку 1921
H. sapiens sapiens 0.2 – денес ширум светот 1.4–1.9 м 50–100 кг 1000–1850 жив —/1758
H. sapiens idaltu 0.16 – 0.15 Етиопија 1450 3 черепа 1997/2003
H. floresiensis 0.10 – 0.012 Индонезија 1.0 м 25 кг 400 7 поединци 2003/2004