Предлошка:Geobox

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Цел[уреди извор]

Овие геокутии се создадени со цел:

 • Да овозможат создавање на доследно-форматирани табели и преглед на информации
 • да ја подобрат навигацијата помеѓу статиите и други теми во блиско сродство
 • Што полесно создавање и поднова на инфокутии
 • Што полесен пренос на информации до Википедии на други јазици по пат на стандардизирани полиња налик на база на податоци

Употреба[уреди извор]

Видете en:Template:Geobox/sample.

Функции[уреди извор]

 • без потреба за форматирање на влезните податоци на каков било начин; ова го прави предлошката
 • автоматски пронаоѓач на местоположби на картата со точка, врз основа на координати или X/Y вредности
 • автоматско претворање на единици од метрички во британски/американски и обратно
 • автоматизирани викиврски
 • дополнителни полиња
 • автоматизирани знамиња на држави и сојузни држави
 • позадински карти
 • расклопни списоци на сите повеќекратни полиња
 • меѓународни категории, (на пр. Светско наследство), отстранувајќи ја потребата од посебна инфокутија на истата страница

Поврзано[уреди извор]

 • Помош:Инфокутија – од прирачникот за уредување
 • Историја – белешки за верзиите
 • Легенда – напатствиај за секое поле
 • Примери – неколку целосно изработени примери
 • Видови – примери за предлошки за градби, заштитени природни места, планини, региони, населени места, вода итн.