Прејди на содржината

Предлошка:Хромозом

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа слика содржи линкови
Генот е сегмент на ДНК кој шифрира определена функција. Хромозомот се состои од долга нишка на ДНК која содржи многу гени. Човечки хромозом може да содржи и до 500 милиони базни парови на ДНК со илјадници гени.


Икона за документација Документација за предлошка

Usage

To transclude this interactive template, use: {{Chromosome}}

Alternatively, for the non-interactive image, use [[File:Chromosome DNA Gene.svg]]

Default alt text

"A chromosome unravelling into a long string of DNA, a section of which is highlighted as the gene"

Suggested caption

"A gene is a segment of DNA that encodes function. A chromosome consists of a long strand of DNA containing many genes. A human chromosome can have up to 500 million base pairs of DNA with thousands of genes."

See also