Предлошка:Сафир-Симпсонова скала

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сафир-Симпсонова скала
Категорија Брзина
Петта ≥70 м/с, ≥137 јазли
≥252 км/ч
Четврта 58–70 м/с, 113–136 јазли
209–251 км/ч
Трета 50–58 м/с, 96–112 јазли
178–208 км/ч
Втора 43–49 м/с, 83–95 јазли
154–177 км/ч
Прва 33–42 м/с, 64–82 јазли
119–153 км/ч
Дополнителни класификации
Тропска
бура
18–32 м/с, 35–63 јазли
63–118 км/ч
Тропска
депресија
<17 м/с, <34 јазли
<62 км/ч