Предлошка:Почетен датум и изминато време

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Кратенки:
Предлошка:ПДИВ

Употреба[уреди извор]

Синтакса[уреди извор]

Полна синтакса
{{Почетен датум и изминато време |гггг|мм|дд|df=yes |br=yes}}
Вообичаена употреба
{{Почетен датум и изминато време |гггг|мм|дд}}   за извод во форматот 4 март 2010; пред 4 месеци
{{Почетен датум и изминато време |гггг|мм|дд|df=yes}}   за извод во форматот 4 март 2010; пред 4 месеци
Опис на параметрите
Параметар Опис
гггг Четири бројки за годината. Годината секогаш мора да биде со четири бројки.
мм Број од 1 до 12 за месецот. Ако бројот е со нула пред него, тогаш нулата се занемарува.
дд Број помеѓу 1 и 31 за денот во месецот. Ако бројот е со нула пред него, тогаш нулата се занемарува.
df= Важно: На параметарот df му се задава yes за датумот да се прикаже во форматот „ден, месец година“ (4 март 2010) кој е единствениот правилен формат во македонскиот јазик. Ако наместо yes има било што друго, тогаш форматот е „месец, ден, година“: март 4 2010, што се користи во САД и некои други земји.
br= На незадолжителниот параметар br му е задава yes ако сакате изминатото време (возраста) да дојде во нов ред, под датумот. Ако наместо yes има било што друго или ако параметарот се испушти, помеѓу датумот и изминатото време ќе има само еден празен простор.

Примери[уреди извор]

Синтакса Исход
{{Почетен датум и изминато време|2010|01|02}} јануари 2, 2010; пред 13 години (2010-01-02)
{{Почетен датум и изминато време|2008|08|09}} август 9, 2008; пред 15 години (2008-08-09)
{{Почетен датум и изминато време|2003|07|05}} јули 5, 2003; пред 20 години (2003-07-05)
{{Почетен датум и изминато време|2010|1|2|df=yes}} 2 јануари 2010; пред 13 години (2010-01-02)
{{Почетен датум и изминато време|2008|8|9|df=yes}} 9 август 2008; пред 15 години (2008-08-09)
{{Почетен датум и изминато време|2003|7|5|df=yes}} 5 јули 2003; пред 20 години (2003-07-05)
{{Почетен датум и изминато време|2009|9|9|br=yes}} септември 9, 2009;
пред 14 години
 (2009-09-09)