Прејди на содржината

Предлошка:Периоден систем (металоиди)

Од Википедија — слободната енциклопедија
  13 14 15 16 17
2 B
Бор
C
Јаглерод
N
Азот
O
Кислород
F
Флуор
3 Al
Алуминиум
Si
Силициум
P
Фосфор
S
Сулфур
Cl
Хлор
4 Ga
Галиум
Ge
Германиум
As
Арсен
Se
Селен
Br
Бром
5 In
Индиум
Sn
Калај
Sb
Антимон
Te
Телур
I
Јод
6 Tl
Талиум
Pb
Lead
Bi
Бизмут
Po
Полониум
At
Астат
 
  Општопризнаени (86–99 %): B, Si, Ge, As, Sb, Te
  Понекогаш признаени (40–49 %): Po, At
  Поретко признаени (24 %): Se
  Ретко признаени (8–10 %): C, Al
  (Сите други елементи се наведени во 6 % од изворите)
  Произволна линија на поделба меѓу металите и неметалите: помеѓу Be и B, Al и Si, Ge и As, Sb и Te, Po и At
Икона за документација Документација за предлошка[создај]