Предлошка:Небо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Предлошкава служи за истакнување на координатите на сите астрономско телои во нивните статии и дава врска до нивната местоположба на ѕвездена карта.

Употреба[уреди извор]

Предлошката има 8 параметри. Првите три се ректасцензија (часови, минути и секунди). Четвртиот е знакот за деклинацијата (- за негативна и + за позитивна). Следните три се деклинацијата (степени, минути и секунди), а последниот е одделеченоста во светлосни години, што се користи за пресметување на приближеноста на картата. Стандардниот последен параметар кај соѕвездијата е број 10.

Предлошкава ставајте ја на дното од статиите за астрономските тела. Погледајте го примерот во статијата Месије 7.

Пример
{{Небо
|00|42|44.30
|+|41|16|10
|2360000
}}

Ова означува:

ректасцензија: 00ч 42м &1000000000000443000000044,30с
деклинација: +41° 16′ &1000000000000001000000010″
оддалеченост: 2.360.000 светлосни години (723.500 парсеци)

Поврзано[уреди извор]