Предлошка:Надворешни снимки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Доколку на семрежјето има некоја слика, аудио или видео клип, но не може да се подигне на Википедија, можете да користите {{надворешни снимки}} за да поставите директна врска до податотеката и (наведен) опис на она што таа го содржи.

{{надворешни снимки}} треба да се отстрани штом се најде советна замена на Ризницата. Не е соодветна доколку податотеката на Ризницата не е достатно квалитетна или точна.

{{надворешни снимки}} може да се користи повеќе пати во една статија, и секоја инстанца може да дава врска до повеќе од една податотека.

Авторски права: според ВП:НВ се препорачува да не се поставуваат врски до содржини кои кршат авторски права. Во случај да не е јасен авторскиот статус (како кај врските до youtube), истакнете во предлошката или во наводите дека поставате врска до материјал од праведен дистрибутер (примери на статијата grindcore).

Употреба[уреди извор]

{{ надворешни снимки

| float = 
| width = 
| image1 = 
| image2 = ...
| image3 = ...
| audio1 = ...
| audio2 = ...
| audio3 = ...
| video1 = ...
| video2 = ...
| video3 = ...
}}

Легенда[уреди извор]

float
Можности се „left“, „right“ и „center“. Предлошката става десно по основно.
width
Ова е димензија за полната должина, каде треба да се стават и единиците мерки. Примери: 300px, 22em, 30%. Предлошката ја поставува широчината на 258px по основно.
media links
За секоја податотека која се поврзува треба да се назначи тип и да има различен број, почнувајќи од 1. На пример, ако еден предлошка содржи четири слики и едно видео, тие треба да се означат како image1, image2, image3, image4 и video1. Атрибутот има слободен формат, па така може да се додаваат подробности по желба, колку што се сака. Првиот дел од ставката треба да се форматира како нормална надворешна врска, т.е. [http://example.com/image.jpg Опис на сликата] за Опис на сликата. Потоа, сите додатни подробности можат да се додадат во истиот ред. Погледајте ги примерите.
Белешка: кога додавате врска кон надворешен извор на снимки на овој начин, морате да ја наведете како врска и изворната страница со датум на пристапување, како би се задоволил критериумот на Википедија за извори, и за да се овозможи брзо поправање на врската во случај на промена на URL адресата. За таа цел може да се користат ознаки за наведување.
Би било добро и учтиво да го информирате администраторот на веб-страната дека сте поставиле длабока врска кон содржината на неговата страница, означувајќи ја како надворешна врска, но и да ставите врска до целата негова страница, па доколку на администраторот ова не му се допаѓа, тој може да употреби скрипта за оневозможување на длабоки врски.

Примери[уреди извор]

Надворешни слики
Борбен стил на грчките фалангити со долги копја во Римско-спартанската војна (Треба да се напомене дека доцногрчките шлемови со отворени визири се составени од неколку делови, а не се целосни како стариот тип на шлемови. Ножната заштита честопати била кожена за да се овозможи поагилно движење. Овој борбен стил не бил во употреба во времето на Маратонската битка; во тоа време копјата билењ пократки и се држеле во една рака. Дворачните долги копја се појавиле со појавувањето на лесната оклопна пешадија и, подоцна фалангитите. Бидејќи долгото копје се држело со две раце, штитовите станале помали и полесни отколку оние на старата пешадија.[1][2]

Ова е само слика, преземена од избраната статија „War against Nabis“ на англиската википедија. Овој пример дава полни контекстни информации заедно со наводите.

{{ надворешни снимки
| float = right
| float = right
| image1 = [http://www.ancientmesopotamia.net/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/macedonianphalanx.jpg Борбен стил на грчките фалангити со долги копја во Римско-спартанската војна] (Треба да се напомене дека доцногрчките шлемови со отворени визири се составени од неколку делови, а не се целосни како стариот тип на шлемови. Ножната заштита честопати била кожена за да се овозможи поагилно движење. Овој борбен стил не бил во употреба во времето на [[Маратонска битка|Маратонската битка]]; во тоа време копјата билењ пократки и се држеле во една рака. Дворачните долги копја се појавиле со појавувањето на лесната оклопна пешадија и, подоцна [[фаланга|фалангитите]]. Бидејќи долгото копје се држело со две раце, штитовите станале помали и полесни отколку оние на старата пешадија.<ref>''Warfare in the Classical World'', стр. 34f (Greek Hoplite (c.480BC)) стр. 67 (Iphicrates reforms)</ref><ref>{{Наведена мрежна страница |url=http://www.ancientmesopotamia.net/id27.html |title=Battle of Marathon |accessdate=2006-12-26 |format= |work=Ancient Mesopotamia}}</ref>
}}


Надворешни слики
Метална белегзија со вграден штитник за лакт и надлактица (реконструкција)[3]

Слика со описен текст и придружен навод:

{{ надворешни снимки
| float = right
| width = 300px
| image1 = [http://fcit.usf.edu/florida/photos/historic/dsmem/dsarmor/dsarmo2/photos/dsarmo232.jpg Metal vambrace with integrated elbow and upper arm protection] (reenactment)<ref>http://fcit.usf.edu/florida/photos/historic/dsmem/dsarmor/dsarmo2/dsarmo232.htm</ref>
}}


Надворешни слики
Опсада на Ленинград
Руска карта на операциите околу Ленинград во 1943. Со сино се германските и сојузните фински единици. Советските сили се со црвено.[4]
карта на походот на Ленинград и релјеф. Со сино се германските и сојузните фински единици. Советските сили се со црвено.[5]

Две слики со богат придружен текст, лево:

{{ надворешни снимки
| float = left
| topic = Опсада на Ленинград
| image1 = [http://www.ido.edu.ru/ffec/hist/images/H_4.jpg Руска карта на операциите околу Ленинград во 1943]. Со сино се германските и сојузните фински единици. Советските сили се со црвено.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.ido.edu.ru/ffec/hist/h8.html |title=ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ИСТОРИЯ. Тема 8 |publisher=Ido.edu.ru |date= |accessdate=2008-10-26}}</ref>
| image2 = [http://victory.tass-online.ru/data/Photos/Photo/175.JPEG карта на походот на Ленинград]. Со сино се германските и сојузните фински единици. Советските сили се со црвено.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://victory.tass-online.ru/?page=gallery&gcid=9 |title=ИТАР-ТАСС :: 60 ЛЕТ ВЕЛИКОЙ ПОБЕДЕ :: |language=ru |publisher=Victory.tass-online.ru |date= |accessdate=2008-10-26}}</ref>
}}


Надворешни аудиоснимки
Кучешки лаеж
звук на кучешки лаеж, од овде, консултирано на 13.09.2009

аудио со текст за тема и придружна врска до домашната страница:

{{ надворешни снимки
| topic = Кучешки лаеж
| audio1 = [http://www.wav-sounds.com/various/bark.wav звук на кучешки лаеж], од [http://www.wav-sounds.com/various_wav_sounds.htm овде] ''пристапено на 13.09.2009''
}}


Надворешни видеоснимки
Видеоклип од хранење со сифон, QuickTime формат[6]

Едно видео, лево:

{{ надворешни снимки
| width = 210px
| float = left
| video1 = [http://www.arkive.org/scripts/php/force-download.php?file=BEE7098E-088F-4BB4-B6F0-D2E190E5623C/Presentation.Streams/Presentation_QT_DOWNLOAD.mov&saveas=/data/root/Live/www.arkive.org/htdocs/species/peppery-furrow-shell/scrobicularia-plana/video-00.xml&type=mov Видеоклип од хранење со сифон], QuickTime формат<ref>[http://www.arkive.org/species/ARK/invertebrates_marine/Scrobicularia_plana/Scrobicularia_plana_00.html?movietype=qtSmall Сива школка-копачка]</ref>
}}


Надворешни снимки
Слики
Руска карта на операциите околу Ленинград во 1943. Со сино се германските и сојузните фински единици. Советските сили се со црвено.[7]
Аудио
звук на кучешки лаеж, од овде, пристапено на 13.09.2009
Видео
Видеоклип од хранење со сифон, QuickTime формат[6]

Мешана содржина:

{{ external media
| float = right
| width = 300px
| image1 = [http://www.ido.edu.ru/ffec/hist/images/H_4.jpg Руска карта на операциите околу Ленинград во 1943]. Со сино се германските и сојузните фински единици. Советските сили се со црвено.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.ido.edu.ru/ffec/hist/h8.html |title=ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ИСТОРИЯ. Тема 8 |publisher=Ido.edu.ru |date= |accessdate=2008-10-26}}</ref>
| audio1 = [http://www.wav-sounds.com/various/bark.wav the звук на кучешки лаеж], од [http://www.wav-sounds.com/various_wav_sounds.htm овде], ''пристапено на 13.09.2009''
| video1 = [http://www.arkive.org/scripts/php/force-download.php?file=BEE7098E-088F-4BB4-B6F0-D2E190E5623C/Presentation.Streams/Presentation_QT_DOWNLOAD.mov&saveas=/data/root/Live/www.arkive.org/htdocs/species/peppery-furrow-shell/scrobicularia-plana/video-00.xml&type=mov Видеоклип од хранење со сифон], QuickTime формат<ref>[http://www.arkive.org/species/ARK/invertebrates_marine/Scrobicularia_plana/Scrobicularia_plana_00.html?movietype=qtSmall Сива школка-копачка]</ref>
}}
 1. Warfare in the Classical World, стр. 34f (Greek Hoplite (c.480BC)) стр. 67 (Iphicrates reforms)
 2. „Battle of Marathon“. Ancient Mesopotamia. Посетено на 2006-12-26.
 3. http://fcit.usf.edu/florida/photos/historic/dsmem/dsarmor/dsarmo2/dsarmo232.htm
 4. „ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ИСТОРИЯ. Тема 8“. Ido.edu.ru. Посетено на 2008-10-26.
 5. „ИТАР-ТАСС :: 60 ЛЕТ ВЕЛИКОЙ ПОБЕДЕ ::“ (руски). Victory.tass-online.ru. Посетено на 2008-10-26.
 6. 6,0 6,1 Сива школка-копачка
 7. „ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ИСТОРИЯ. Тема 8“. Ido.edu.ru. Посетено на 2008-10-26.