Предлошка:Модули на растегливост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Формули за претворање
Својствата на еднородните изотропни растегливи материјали се определуваат со два од овие модули; оттука можат да се пресметаат и останатите согласно дадените формули.
Напомени


Има две исправни решенија.
Знакот плус дава .

Знакот минус дава .

Не може да се користи кога

Матрицата на крутост (9 на 9 или 6 на 6 по Фојгтовиот запис) во Хуковиот закон (во 3Д) може да се параметризираљ според само две составници за еднородни изотропни материјали. Можеме да избереме било кој пар модули. Некои можни претворања се наведени во табелата.

Наводи[уреди извор]

  • G. Mavko, T. Mukerji, J. Dvorkin. The Rock Physics Handbook. Cambridge University Press 2003 (paperback). ISBN 0-521-54344-4