Предлошка:Кружен графикон

Од Википедија — слободната енциклопедија


Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

Графиконот прима до 30 парчиња (резниња од кругот).

{{Кружен графикон
| мини = 
| опис = 
| останати = 
| ставка1 =јаболки
| износ1 =16.6
| боја1 =2
| ставка2 =круши
| износ2 =16.6
| боја2 =3 
| ставка3 =сливи
| износ3 =16.6 
| боја3 =5 
| ставка4 =дињи
| износ4 =16.6
| боја4 =6
| ставка5 =грозје
| износ5 =16.6
| боја5 =9
| ставка6 =цреши
| износ6 =16.6
| боја6 =10
}}


  Еден (&1000000000000004200000042%)
  Два (&1000000000000003200000032%)
  Три (&1000000000000001200000012%)
  Четири (&100000000000000030000003%)
  Пет (&100000000000000020000002%)
  Шест (&100000000000000010000001%)
  Останати (&100000000000000080000008%)
  • „мини“ — на која страна од страницата да оди графиконот (по основно: right, т.е. десно). Ако сакате да оди на лево, укажете му мини=left.
  • „опис“ — текст веднаш пред легендата што опишува на што се однесува графиконот.
  • останати“ — доколку е укажано, во легендата ќе се појави ставката „Останати“.
  • "ставкаБр" — текст во легендата што се однесува на дадено парче.
  • секое „износБр“ — постотокот што го претставува даденото парче. Внесете само број, без знакот за постоток. Внесете го со децимална точка, а графиконот ќе го прикаже со запирка (согласно употребата во македонскиот).
  • секое „бојаБр“шифра или име на боја по CSS. Ако не е укажано, по основно ќе ги добиете следниве бои:
1.
  red
2.
  green
3.
  blue
                    
4.
  yellow
5.
  fuchsia
6.
  aqua
                    
7.
  brown
8.
  orange
                    
9.
  purple
10.
  sienna


Религија во Чешка во 2001 г.

  Атеисти и агностици (&1000000000000005900000059%)
  Католици (&1000000000000026800000026,8%)
  Протестанти (&100000000000000250000002,5%)
  Останати (&1000000000000011700000011,7%)

Пример[уреди извор]

Ова е пример за употреба предлошката.

 {{Кружен графикон
 | опис=[[Религија во Чешка]] во 2001 г.
 | останати = yes
 | ставка1 = [[Атеизам|Атеисти]] и [[агностицизам|агностици]]
 | износ1 = 59 | боја1 = silver
 | ставка2 = [[Католици]]
 | износ2 = 26.8 | боја2 = #008
 | ставка3 = [[Протестанти]]
 | износ3 = 2.5 | боја3 = #08f
 }}

Поврзано[уреди извор]