Предлошка:Кин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Предлошката е наменета за ставање на кинески збор или израз во статијата, по потреба додавајќи транскрипција и превод. Притоа можете да ставите упростени знаци, традиционални знаци или обете. Ако не знаете за какви знаци станува збор, употребете го поопштата предлошка {{lang-zh}}.

Употреба
{{кин|традиционални знаци|упростени знаци|пинјин|македонска транскрипција|превод}}

Задолжително се става еден од првите два параметри, а сите други се незадолжителни. Доколку се укажани двата први параметри, но се исти, тогаш знаците ќе се покажат само еднаш, без појаснувањето „трад.“ и „упр.“.

Примери
  • {{кин|漢字|汉字|hànzì|ханце|хански знаци}}
кинески: трад. 漢字, упр. 汉字, пинјин: hànzì, мктр. ханце, буквално: „хански знаци“
  • {{кин|中國模板|中国模板|zhōng​guó mú​bǎn|џунгуо мубан|предлошка „Кина“}}
кинески: трад. 中國模板, упр. 中国模板, пинјин: zhōng​guó mú​bǎn, мктр. џунгуо мубан, буквално: „предлошка „Кина““
кинески: трад. 中國模板
кинески: упр. 中国模板
  • {{кин|中國模板|中國模板}}
кинески: 中國模板
??