Предлошка:Категориски азбучник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

Предлошкава додава содржина (азбучник) во категории. Треба дас е користи само во категориски страници. Не треба да се става во категории со помалку од (вкупно) 500 страници. На параметрите им се задаваат англиските зборови yes или no („да“ или „не“).

{{Категориски азбучник
 | top    = yes / no
 | numerals = separate / group / no
 | uppercase = yes / no
 | lowercase = yes / no
}}

Параметри[уреди извор]

 • top - дали да има врска што ќе го прикаже најгорниот дел од страницата. По основно: yes.
 • numerals - дали да има и бројки:
  • separate: дали секоја бројка 0,1,...,9 да има засебна врска.
  • group (по основно): една врска за сите бројки 0-9.
  • no: без врска.
 • uppercase - дали да има врска за секоја голема буква А,Б,...,Ш. По основно: yes.
 • lowercase - дали да има врска за секоја мала буква а,б,...,ш. По основно: no.