Предлошка:Инфокутија цинк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Цинк  (30Zn)
Zinc fragment sublimed and 1cm3 cube.jpg
Општи својства
Име и симболцинк (Zn)
Изгледсребрено-сива
Цинкот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


Zn

Cd
бакарцинкгалиум
Атомски број30
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)65,38(2)[1]
Категорија  преоден метал, се смета и за слаб метал
Група и блокгрупа 12, d-блок
ПериодаIV периода
Електронска конфигурација[Ar] 3d10 4s2
по обвивка
2, 8, 18, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење692,68 K ​(419,53 °C)
Точка на вриење1.180 K ​(907 °C)
Густина близу с.т.7,14 г/см3
кога е течен, при т.т.6,57 г/см3
Топлина на топење7,32 kJ/mol
Топлина на испарување115 kJ/mol
Моларен топлински капацитет25,470 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 610 670 750 852 990 1.179
Атомски својства
Оксидациони степени+2, +1, 0 ​(амфотеричен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,65
Енергии на јонизацијаI: 906,4 kJ/mol
II: 1.733,3 kJ/mol
II: 3.833 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 134 пм
Ковалентен полупречник122±4 пм
Ван дер Валсов полупречник139 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на цинк
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на цинкот
Брзина на звукот тенка прачка3.850 м/с (при с.т.) (валана)
Топлинско ширење30,2 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост116 W/(m·K)
Електрична отпорност59 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањедијамагнетно
Модул на растегливост108 GPa
Модул на смолкнување43 GPa
Модул на збивливост70 GPa
Поасонов сооднос0,25
Мосова тврдост2,5
Бринелова тврдост327–412 MPa
CAS-број7440-66-6
Историја
ОткриенИндиски металургисти (Пред 1.000 п.н.е)
Првпат издвоенАндреас Зигизмунф Марграф (1746)
Прогласен за метал со особена важност одРасаратна Самукаја (800)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на цинкот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
64Zn 48,6% >2,3×1018 y (β+β+) 1,096 64Ni
65Zn веш 243,8 d ε ,.3519 65Cu
γ 1,1155
66Zn 27,9% 66Zn е стабилен со 36 неутрони
67Zn 4,1% 67Zn е стабилен со 37 неутрони
68Zn 18,8% 68Zn е стабилен со 38 неутрони
69Zn веш 56 min β 0,906 69Ga
69mZn веш 13,76 h β 0,906 69Ga
70Zn 0,6% >1,3×1016 y (ββ) 0,998 70Ge
71Zn веш 2,4 min β 2,82 71Ga
71mZn веш 3,97 d β 2,82 71Ga
72Zn веш 46,5 h β 0,458 72Ga
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Предлошка:Шаблонски список на наводи

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Ова е основна инфокутија наменета за поединечни инфокутии посветени на хемиските елементи.

Потпредлошки[уреди извор]

Изотопи[уреди извор]

Други[уреди извор]

{{Периоден систем за инфокутија}}


Поврзано[уреди извор]

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights