Предлошка:Инфокутија ториум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ториум  (90Th)
Thorium sample 0.1g.jpg
Општи својства
Име и симболториум (Th)
Изгледсребрена, честопати со црникав оксид
Ториумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Ce

Th

(Uqb)
актиниумториумпротактиниум
Атомски број90
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)232,0377(4)[1]
Категорија  актиноид
Група и блокгрупа б.б., f-блок
ПериодаVII периода
Електронска конфигурација[Rn] 6d2 7s2
по обвивка
2, 8, 18, 32, 18, 10, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење2.023 K ​(1.750 °C)
Точка на вриење5.061 K ​(4.788 °C)
Густина близу с.т.11,724 г/см3
Топлина на топење13,81 kJ/mol
Топлина на испарување514 kJ/mol
Моларен топлински капацитет26,230 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 2.633 2.907 3.248 3.683 4.259 5.055
Атомски својства
Оксидациони степени4, 3, 2, 1
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,3
Енергии на јонизацијаI: 587 kJ/mol
II: 1.110 kJ/mol
II: 1.930 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 179,8 пм
Ковалентен полупречник206±6 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на ториум
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на ториумот
Брзина на звукот тенка прачка2.90 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење11 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост54 W/(m·K)
Електрична отпорност157 nΩ·m (при 0 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно[2]
Модул на растегливост79 GPa
Модул на смолкнување31 GPa
Модул на збивливост54 GPa
Поасонов сооднос0,27
Мосова тврдост3
Викерсова тврдост295–685 MPa
Бринелова тврдост390–1.500 MPa
CAS-број7440-29-1
Историја
Наречен поСпоред Тор, нордискиот бог на молњата
ОткриенЈенс Јакоб Берцелиус (1829)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на ториумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
227Th траги 18,68 d α 6,038
5,978
223Ra
228Th траги 1,9116 y α 5,520 224Ra
229Th веш 7340 y α 5,168 225Ra
230Th траги 75400 y α 4,770 226Ra
231Th траги 25,5 h β 0,39 231Pa
232Th 100% 1,405×1010 y α 4,083 228Ra
234Th траги 24,1 d β 0,27 234Pa
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Lide, D. R., уред. (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (PDF) (изд. 86th.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.