Предлошка:Инфокутија сулфур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сулфур  (16S)
Sulfur-sample.jpg
Sulfur Spectrum.jpg
Спектрални линии на сулфурот
Општи својства
Име и симболсулфур (S)
Изгледлимон жолти синтерувани микрокристали
Сулфурот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
O

S

Se
фосфорсулфурхлор
Атомски број16
Стандардна атомска тежина (Ar)32,06[1] (32,059–32,076)[2]
Категорија  повеќеатомски неметал
Група и блокгрупа 16 (халокгени), p-блок
ПериодаIII периода
Електронска конфигурација[Ne] 3s2 3p4
по обвивка
2, 8, 6
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење388,36 K ​(115,21 °C)
Точка на вриење717,8 K ​(444,6 °C)
Густина близу с.т.alpha: 2,07 г/см3
beta: 1,96 г/см3
gamma: 1,92 г/см3
кога е течен, при т.т.1,819 г/см3
Критична точка1.314 K, 20,7 MPa
Топлина на топењеmono: 1,727 kJ/mol
Топлина на испарувањеmono: 45 kJ/mol
Моларен топлински капацитет22,75 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 375 408 449 508 591 717
Атомски својства
Оксидациони степени6, 5, 4, 3, 2, 1, −1, −2 ​(силен киселински оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,58
Енергии на јонизацијаI: 999,6 kJ/mol
II: 2.252 kJ/mol
II: 3.357 kJ/mol
(повеќе)
Ковалентен полупречник105±3 пм
Ван дер Валсов полупречник180 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на сулфур
Разни податоци
Кристална структураорторомпска
Кристалната структура на сулфурот
Топлинска спроводливост0.205 W/(m·K) (аморфен)
Електрична отпорност2×1015  Ω·m (при 20 °C) (аморфен)
Магнетно подредувањедијамагнетно[3]
Модул на збивливост7,7 GPa
Мосова тврдост2
CAS-број7704-34-9
Историја
ОткриенСтара Кина[4] (пред 2000 п.н.е)
Препознаен како елемент одАнтоан Лавоазје (1777)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на сулфурот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
32S 95,02% 32S е стабилен со 16 неутрони
33S 0,75% 33S е стабилен со 17 неутрони
34S 4,21% 34S е стабилен со 18 неутрони
35S веш 87,32 d β 0,167 35Cl
36S 0,02% 36S е стабилен со 20 неутрони
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Conventional Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  3. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Handbook of Chemistry and Physics (PDF). CRC press. 2000. ISBN 0849304814.
  4. „Sulfur History“. Georgiagulfsulfur.com. Посетено на 2008-09-12.