Предлошка:Инфокутија силициум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Силициум  (14Si)
SiliconCroda.jpg
Silicon Spectra.jpg
Спектрални линии на силициумот
Општи својства
Име и симболсилициум (Si)
Изгледкристален, рефлективен со сино обоени ивици
Силициумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
C

Si

Ge
алуминиумсилициумфосфор
Атомски број14
Стандардна атомска тежина (Ar)28,085[1] (28,084–28,086)[2]
Категорија  металоид
Група и блокгрупа 14 (јаглеродна), p-блок
ПериодаIII периода
Електронска конфигурација[Ne] 3s2 3p2
по обвивка
2, 8, 4
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1.687 K ​(1.414 °C)
Точка на вриење3.538 K ​(3.265 °C)
Густина близу с.т.2,3290 г/см3
кога е течен, при т.т.2,57 г/см3
Топлина на топење50,21 kJ/mol
Топлина на испарување383 kJ/mol
Моларен топлински капацитет19,789 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1.908 2.102 2.339 2.636 3.021 3.537
Атомски својства
Оксидациони степени4, 3, 2, 1[3] −1, −2, −3, −4 ​(амфотеричен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,90
Енергии на јонизацијаI: 786,5 kJ/mol
II: 1.577,1 kJ/mol
II: 3.231,6 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 111 пм
Ковалентен полупречник111 пм
Ван дер Валсов полупречник210 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на силициум
Разни податоци
Кристална структурадијамантска коцкеста
Кристалната структура на силициумот
Брзина на звукот тенка прачка8.433 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење2,6 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост149 W/(m·K)
Електрична отпорност2,3×103 Ω·m (при 20 °C)[4]
Забранет појас1,12 eV (при 300 K)
Магнетно подредувањедијамагнетно[5]
Модул на растегливост130–188 GPa[6]
Модул на смолкнување51–80 GPa[6]
Модул на збивливост97,6 GPa[6]
Поасонов сооднос0,064–0,28[6]
Мосова тврдост7
CAS-број7440-21-3
Историја
Наречен поОд латинскиот збор 'silex' или 'silicis', што значи кремен
ПредвиделАнтоан Лавоазје (1787)
Откриен и првпат издвоенЈенс Јакоб Берцелиус[7][8] (1823)
Именуван одТомас Томсон (1817)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на силициумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
28Si 92,23% 28Si е стабилен со 14 неутрони
29Si 4,67% 29Si е стабилен со 15 неутрони
30Si 3,1% 30Si е стабилен со 16 неутрони
32Si траги 153 y β 13,020 32P
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Conventional Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  3. Ram, R. S.; и др. (1998). "Fourier Transform Emission Spectroscopy of the A2D–X2P Transition of SiH and SiD" (PDF). J. Mol. Spectr. 190: 341–352. PMID 9668026.
  4. Eranna, Golla (2014). Crystal Growth and Evaluation of Silicon for VLSI and ULSI. CRC Press. стр. 7. ISBN 978-1-4822-3281-3.
  5. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Lide, D. R., уред. (2005). CRC Handbook of Chemistry and Physics (изд. LXXXVI.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Hopcroft, Matthew A.; Nix, William D.; Kenny, Thomas W. (2010). "What is the Young's Modulus of Silicon?". Journal of Microelectromechanical Systems. 19 (2): 229. doi:10.1109/JMEMS.2009.2039697.
  7. Weeks, Mary Elvira (1932). "The discovery of the elements: XII. Other elements isolated with the aid of potassium and sodium: beryllium, boron, silicon, and aluminum". Journal of Chemical Education. 9 (8): 1386–1412. Bibcode:1932JChEd...9.1386W. doi:10.1021/ed009p1386.
  8. Voronkov, M. G. (2007). "Silicon era". Russian Journal of Applied Chemistry. 80 (12): 2190. doi:10.1134/S1070427207120397.