Предлошка:Инфокутија селен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Селен  (34Se)
SeBlackRed.jpg
Општи својства
Име и симболселен (Se)
Изгледцрн и црвен алотроп
Селенот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
S

Se

Te
арсенселенбром
Атомски број34
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)78,971(8)[1]
Категорија  повеќеатомски неметал, понекогаш се смета за металоид
Група и блокгрупа 16 (халокгени), p-блок
ПериодаIV периода
Електронска конфигурација[Ar] 3d10 4s2 4p4
по обвивка
2, 8, 18, 6
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење494 K ​(221 °C)
Точка на вриење958 K ​(685 °C)
Густина близу с.т.сива: 4,81 г/см3
алфа: 4,39 г/см3
стаклена: 4,28 г/см3
кога е течен, при т.т.3,99 г/см3
Критична точка1.766 K, 27,2 MPa
Топлина на топењесива: 6,69 kJ/mol
Топлина на испарување95,48 kJ/mol
Моларен топлински капацитет25,363 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 500 552 617 704 813 958
Атомски својства
Оксидациони степени6, 5, 4, 3, 2, 1,[2] −1, −2 ​(силен киселински оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,55
Енергии на јонизацијаI: 941 kJ/mol
II: 2.045 kJ/mol
II: 2.973,7 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 120 пм
Ковалентен полупречник120±4 пм
Ван дер Валсов полупречник190 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на селен
Разни податоци
Кристална структурашестаголна
Кристалната структура на селенот
Брзина на звукот тенка прачка3.350 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширењеамформа: 37 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливостамфорна: 0,519 W/(m·K)
Магнетно подредувањедијамагнетно[3]
Модул на растегливост10 GPa
Модул на смолкнување3,7 GPa
Модул на збивливост8,3 GPa
Поасонов сооднос0,33
Мосова тврдост2
Бринелова тврдост736 MPa
CAS-број7782-49-2
Историја
Наречен поСпоред Селена, грчката божица на Месичината
Откриен и првпат издвоенЈенс Јакоб Берцелиус и Јохан Готлиб Ган (1817)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на селенот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
72Se веш 8,4 d ε 72As
γ 0,046
74Se 0,87% (β+β+) 1,2094 74Ge
75Se веш 119,779 d ε 75As
γ 0,264, 0,136,
0,279
76Se 9,36% 76Se е стабилен со 42 неутрони
77Se 7,63% 77Se е стабилен со 43 неутрони
78Se 23,78% 78Se е стабилен со 44 неутрони
79Se траги 3,27×105 y β 0,151 79Br
80Se 49,61% (ββ) 0.1339 80Kr
82Se 8,73% 1,08×1020 y ββ 2,995 82Kr
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (изд. 2nd.). Butterworth-Heinemann. ISBN 0080379419.
  3. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Lide, D. R., уред. (2005). CRC Handbook of Chemistry and Physics (изд. LXXXVI.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.