Предлошка:Инфокутија молибден

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Молибден  (42Mo)
Molybdenum crystaline fragment and 1cm3 cube.jpg
Општи својства
Име и симболмолибден (Mo)
Изгледметалик сива
Молибденот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Cr

Mo

W
ниобиуммолибдентехнициум
Атомски број42
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)95,95(1)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 6, d-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d5 5s1
по обвивка
2, 8, 18, 13, 1
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење2.896 K ​(2.623 °C)
Точка на вриење4.912 K ​(4.639 °C)
Густина близу с.т.10,28 г/см3
кога е течен, при т.т.9,33 г/см3
Топлина на топење37,48 kJ/mol
Топлина на испарување598 kJ/mol
Моларен топлински капацитет24,06 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 2.742 2.994 3.312 3.707 4.212 4.879
Атомски својства
Оксидациони степени6, 5, 4, 3, 2, 1,[2] −1, −2, −4 ​(силен киселински оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,16
Енергии на јонизацијаI: 684,3 kJ/mol
II: 1.560 kJ/mol
II: 2.618 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 139 пм
Ковалентен полупречник154±5 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на молибден
Разни податоци
Кристална структурателоцентрична коцкеста (тцк)
Кристалната структура на молибденот
Брзина на звукот тенка прачка5.400 м/с (при с.т.)
Топлинско ширење4,8 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост138 W/(m·K)
Топлинска распространливост54,3 mm2/s (при 300 K)[3]
Електрична отпорност53,4 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно[4]
Модул на растегливост329 GPa
Модул на смолкнување126 GPa
Модул на збивливост230 GPa
Поасонов сооднос0,31
Мосова тврдост5,5
Викерсова тврдост1.400–2.740 MPa
Бринелова тврдост1.370–2.500 MPa
CAS-број7439-98-7
Историја
ОткриенКарл Вилхелм Шиле (1778)
Првпат издвоенПетер Јакоб Јелм (1781)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на молибденот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
92Mo 14,84% >1,9×1020 y (β+β+) 1,6491 92Zr
93Mo веш 4×103 y ε 93Nb
94Mo 9,25% (СФ) <4,485
95Mo 15,92% (СФ) <4,531
96Mo 16,68% (СФ) <5,771
97Mo 9,55% (СФ) <6,226
98Mo 24,13% >1×1014 y (ββ) 0,1125 98Ru
99Mo веш 65,94 h β 0,436, 1,214 99mTc
γ 0,74, 0,36,
0,14
100Mo 9,63% 7,8×1018 y ββ 3,04 100Ru
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. „Molybdenum: molybdenum(I) fluoride compound data“. OpenMOPAC.net. Посетено на 2007-12-10.
  3. Lindemann, A.; Blumm, J. (2009). Measurement of the Thermophysical Properties of Pure Molybdenum. 3. 17th Plansee Seminar.
  4. Lide, D. R., уред. (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (PDF) (изд. 86th.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.