Предлошка:Инфокутија литиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Литиум  (3Li)
Lithium paraffin.jpg
Литиум како плива во масло
Spectrum Lines of Li.png
Спектрални линии на литиумот
Општи својства
Име и симболлитиум (Li)
Изгледсребреникаво бела
Литиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
H

Li

Na
хелиумлитиумберилиум
Атомски број3
Стандардна атомска тежина (Ar)6,94[1] (6,938–6,997)[2]
Категорија  алкален метал
Група и блокгрупа 1 (алкални), s-блок
ПериодаII периода
Електронска конфигурација[He] 2s1
по обвивка
2, 1
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење453,65 K ​(180,50 °C)
Точка на вриење1603 K ​(1330 °C)
Густина близу с.т.0,534 г/см3
кога е течен, при т.т.0,512 г/см3
Критична точка3220 K, 67 MPa (изведена)
Топлина на топење3,00 kJ/mol
Топлина на испарување136 kJ/mol
Моларен топлински капацитет24,860 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 797 885 995 1144 1337 1610
Атомски својства
Оксидациони степени+1 ​(силно базен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 0,98
Енергии на јонизацијаI: 520,2 kJ/mol
II: 7298,1 kJ/mol
II: 11815,0 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 152 пм
Ковалентен полупречник128±7 пм
Ван дер Валсов полупречник182 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на литиум
Разни податоци
Кристална структурателоцентрична коцкеста (тцк)
Кристалната структура на литиумот
Брзина на звукот тенка прачка6000 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење46 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост84,8 W/(m·K)
Електрична отпорност92,8 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно
Модул на растегливост4,9 GPa
Модул на смолкнување4,2 GPa
Модул на збивливост11 GPa
Мосова тврдост0,6
Бринелова тврдост5 MPa
CAS-број7439-93-2
Историја
ОткриенЈохан Арфведсон (1817)
Првпат издвоенВилијам Томас Бренд (1821)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на литиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
6Li 7,5% 6Li е стабилен со 3 неутрони
7Li 92,5% 7Li е стабилен со 4 неутрони
Уделот на 6Li може да биде само 3,75% во
природните примероци. Така, уделот на 7Li
има удел до 96,25%.
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Conventional Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
Икона за документација Документација за предлошка[создај]