Предлошка:Инфокутија жива

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Жива  (80Hg)
Pouring liquid mercury bionerd.jpg
Mercury Spectra.jpg
Спектрални лининии на живата (УВ невидливи за човекот)
Општи својства
Име и симболжива (Hg)
Изгледсребреникав
Живата во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Cd

Hg

Cn
златоживаталиум
Атомски број80
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)200,592(3)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 12, d-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 4f14 5d10 6s2
по обвивка
2, 8, 18, 32, 18, 2
Физички својства
Фазатечна
Точка на топење234,3210 K ​(−38,8290 °C)
Точка на вриење629,88 K ​(356,73 °C)
Густина близу с.т.13,534 г/см3
Тројна точка234,3156 K, ​1,65×10−7 kPa
Критична точка1.750 K, 172 MPa
Топлина на топење2,29 kJ/mol
Топлина на испарување59,11 kJ/mol
Моларен топлински капацитет27,983 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 315 350 393 449 523 629
Атомски својства
Оксидациони степени4, 2 (живин), 1 (жива) ​(слаб базичен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2
Енергии на јонизацијаI: 1.007,1 kJ/mol
II: 1.810 kJ/mol
II: 3.300 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 151 пм
Ковалентен полупречник132±5 пм
Ван дер Валсов полупречник155 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на жива
Разни податоци
Кристална структураромбоедрална
Кристалната структура на живата
Брзина на звукоттечност: 1.451,4 м/с (на 20 °C)
Топлинско ширење60,4 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост8,30 W/(m·K)
Електрична отпорност961 nΩ·m (на 25 °C)
Магнетно подредувањедијамагнетно[2]
CAS-број7439-97-6
Историја
ОткриенСтарите кинези и индијци (Пред 2.000 п.н.е)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на живата
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
194Hg веш 444 y ε 0,040 194Au
195Hg веш 9,9 h ε 1,510 195Au
196Hg 0,15% >2,5×1018 y (α) 2,0273 192Pt
(β+β+) 0,8197 196Pt
197Hg веш 64,14 h ε 0,600 197Au
198Hg 9,97% (α) 1,3833 194Pt
199Hg 16,87% (α) 0,8242 195Pt
200Hg 23,10% (α) 0,7178 196Pt
201Hg 13,18% (α) 0,3341 197Pt
202Hg 29,86% (α) 0,1363 198Pt
203Hg веш 46,612 d β 0,492 203Tl
204Hg 6,87% (α) 200Pt
(ββ) 0,4163 204Pb
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. „Mgnetic Susceptibility of the Elements And Inorganic Compounds“ (PDF). http://www-d0.fnal.gov/. Fermi National Accelerator Laboratory: DØ Experiment (lagacy document). Архивирано од изворникот (PDF) на 2004-03-24. Посетено на 18 February 2015. Надворешна врска во |website= (help)