Предлошка:Инфокутија бариум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бариум  (56Ba)
Barium unter Argon Schutzgas Atmosphäre.jpg
Општи својства
Име и симболбариум (Ba)
Изгледсребрено-сива
Бариумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Sr

Ba

Ra
цезиумбариумлантан
Атомски број56
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)137,327(7)[1]
Категорија  земноалкални метали
Група и блокгрупа 2 (земноалкални), s-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 6s2
по обвивка
2, 8, 18, 18, 8, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1.000 K ​(727 °C)
Точка на вриење2.118 K ​(1.845 °C)
Густина близу с.т.3,51 г/см3
кога е течен, при т.т.3,338 г/см3
Топлина на топење7,12 kJ/mol
Топлина на испарување142 kJ/mol
Моларен топлински капацитет28,07 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 911 1.038 1.185 1.388 1.686 2.170
Атомски својства
Оксидациони степени+2, +1 ​(силен базичен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 0,89
Енергии на јонизацијаI: 502,9 kJ/mol
II: 965,2 kJ/mol
II: 3.600 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 222 пм
Ковалентен полупречник215±11 пм
Ван дер Валсов полупречник268 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на бариум
Разни податоци
Кристална структурателоцентрична коцкеста (тцк)
Кристалната структура на бариумот
Брзина на звукот тенка прачка1.620 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење20,6 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост18,4 W/(m·K)
Електрична отпорност332 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно[2]
Модул на растегливост13 GPa
Модул на смолкнување4,9 GPa
Модул на збивливост9,6 GPa
Мосова тврдост1,25
CAS-број7440-39-3
Историја
ОткриенКарл Вилхелм Шиле (1772)
Првпат издвоенХамфри Дејви (1808)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на бариумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП

Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay Предлошка:Инфокутија Хемиски елемент/isotopes decay

Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Lide, D. R., уред. (2005). CRC Handbook of Chemistry and Physics (изд. LXXXVI.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.