Предлошка:Инфокутија Физичка величина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

{{Инфокутија Физичка величина
| bgcolour =
| name = 
| image = 
| caption = 
| unit =
| otherunits =
| symbols =
| basequantities =
| dimension =
| extensive =
| intensive =
| conserved =
| transformsas =
| derivations =
}}
Параметар Опис
bgcolor Боја на позадината на табелата
name Назив на физичката величина (ЗАДОЛЖИТЕЛНО)
image Слика за инфокутијата (користете полн викикод)
caption Опис на сликата
unit SI-единицата во која се изразува величината (ЗАДОЛЖИТЕЛНО)
otherunits Други единици со кои се мери величината.
symbols SI-симбол на величината (ПРЕПОРАЧАНО)
basequantities изразено во основни SI-величини
dimension Физичката димензија на величината димензионална анализа
extensive Дали величината е екстензивна (да или не)
intensive Дали величината е интензивна (да или не)
conserved Дали величината е зачувана величина (да или не)
transformsas Трансформативното поведение при координативни трансформации (на пр. скаларна, векторска, псевдовекторска, 4-векторска, тензорска итн.)
derivations Чести начини на изразување на величината со помош на други величини

Примери[уреди извор]

Електричен полнеж
Симболи
Q
SI-единицакулон
Други единици
единица за атомски полнеж
Во основни единициI · t
ДимензијаIT
Моќ
Симболи
P
SI-единицават
Изведенки од
други величини
P = E / t

P = F · v

P = I · U

Поврзано[уреди извор]