Предлошка:Инфокутија Уметник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Инфокутија Уметник
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

{{Инфокутија за уметник}} се користи за преглед на информации за личност која е уметник.

Примена[уреди извор]

{{{name}}}
[[File:{{{image}}}|frameless|alt={{{alt}}}|upright=1]]
{{{caption}}}
Националност{{{nationality}}}
Образование{{{training}}}
Познат(а) по{{{field}}}
Значајни дела{{{works}}}
Правец{{{movement}}}
Награди{{{awards}}}
Мреж. место{{{website}}}
Покровители{{{patrons}}}

Инфокутијава се применува со копирање на следнава предлошка во статија. Задолжителен е само параметарот name.

{{Инфокутија Уметник
| bgcolour   = #6495ED
| name     = 
| image     = 
| imagesize   = 
| alt      = 
| caption    = 
| birthname   = 
| birthdate   = 
| location   = 
| deathdate   = 
| deathplace  = 
| nationality  = 
| field     = 
| training   = 
| movement   = 
| works     = 
| patrons    = 
| influenced by = 
| influenced  = 
| awards    = 
| website    = 
}}

Параметри[уреди извор]

bgcolour боја на заглавната лента, во обликот „#RRGGBB“, каде „RR“, „GG“ и „BB“ се црвените, зелените и сините делови од бојата, хексадецимално изразено, на пр. „#FF00FF“ = жолта. Ако сакате да биде без боја, тогаш во полево внесете transparent или оставете го празно. Ако сосема го изоставите полево, тогаш ќе се примени основно-зададена вредност #6495ED (сина).
name име и презиме на уметникот; обично истоветно со називот на статијата (т.е. името под кое уметникот е најпознат)
image портрет (или ако нема, тогаш дело) од уметникот, во обликот: „Пример.jpg“
imagesize * во обликот „брп“, ја постава големината на сликата со број пиксели; основно зададени се 220п
alt * алтернативен текст на сликата, за луѓе со слаб вид (повеќе)
caption * опис на сликата
birthname родено име на уметникот, ако се разликува од name
birthdate датум на раѓање на уметникот, користете {{роден на и возраст}} (за сè уште живи уметници) или {{датум на раѓање}} за починати. За делумни датуми користете обичен текст.
location место на раѓање на уметникот
deathdate кога починал уметникот, користете {{починал на и возраст}}. Користете {{датум на смрт}} ако датумот на раѓање е непознат или нецелосно познат. За делумни датуми користете обичен текст.
deathplace каде починал уметникот
nationality националност на уметникот
field главни полиња на работа на уметникот (т.е. фотографија, сликарство, вајарство, цртање, керамика, графика и сл.)
training каде или кај кого се обучувал уметникот
movement уметнички правец или школа на која уметникот бил следбеник
works познати/значајни/претставителни дела на уметникот (највеќе 5). Предност на наведување имаат делата со своја статија.
patrons покровители на уметникот
influenced by уметници кои извршиле влијание врз овој уметник (не сметајќи ги неговите учители; највеќе 5)
influenced познати уметници кои биле повлијаени од овој уметник (највеќе 5)
awards освоени/доделени награди. Предлагаме да ja користите предлошката: {{награди|награда|година|звање|улога|име}}
website официјално мрежно место на уметникот, ако го има
* Се користи само ако е употребен параметарот {{{image}}}.

Поврзано[уреди извор]

Микроформат[уреди извор]

HTML-означувањето што го дава предлошкава содржи микроформат HCard, со чија помош сметачот може да ги расчленува податоците -— или автоматски, за каталогизација на статија низ Википедија, или преку прелистувачка алатка со која раководи читач, за (на пример) додавање на предмет во адресар.

Параметрите за датум на раѓање ќе бидат вклучени во микроформатот само ако во инфокутијата се користат {{Датум на раѓање}} или {{Датум на раѓање и возраст}}.

hCard користи HTML-класи:

 • „adr“
 • „bda“
 • „county-name“
 • „fn“
 • „label“
 • „locality“
 • „nickname3
 • „note“
 • „role“
 • „vcard“

Не преименувајте ги и не отстранувајте ги класиве.