Предлошка:Инфокутија Ресторан/doc

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Параметри[уреди извор]

{{Инфокутија Ресторан
| name       = 
| logo       = 
| logo_width    = 
| logo_alt     = 
| image       = 
| image_width    = 
| image_alt     = 
| image_caption   = 
| pushpin_map    = 
| map_width     = 
| map_alt      = 
| map_caption    = 
| slogan      = 
| established    = 
| current-owner   = 
| chef       =
| head-chef     = 
| food-type     = 
| dress-code    = 
| rating      = 
| street-address  = 
| city       = 
| county      = 
| state       = 
| postcode     = 
| country      = 
| iso_region    = 
| coordinates_display = 
| latitude     = 
| longitude     = 
| latd       = 
| latm       = 
| lats       = 
| latNS       = 
| longd       = 
| longm       = 
| longs       = 
| longEW      = 
| coordinates    = 
| seating-capacity = 
| reservations   = 
| other-locations  = 
| other-information = 
| website      = 
}}

Опис[уреди извор]

Поле Опис
name Име на ресторанот (задолжително)
logo Лого на ресторанот
logo_alt Алтернативен текст за логото
logo_width Големина на логото
image Слика од ресторанот
image_width Големина на сликата
image_alt Алтернативен текст за сликата
image_caption Опис на сликата
pushpin_map Име на положбената карта
map_width Големина на pushpin_map
map_alt Алтернативен текст за pushpin_map
map_caption Опис на pushpin_map
slogan Гесло на ресторанот
established Кога е отворен ресторанот?
current-owner Кој е моменталниот сопственик (или сопственици)?
head-chef Кој е главен готвач?
chef (наместо главен готвач) Кој е готвач на угостителскиот објект?
food-type Вид на храна или кујна (француска, италијанска, македонска итн.)
dress-code Правило на облекување во ресторанот (секојдневно, полусвечено, свечено)
rating Оценка на ресторанот (Мишлен, Загат и др.)
street-address Физичка адреса на ресторанот
city Во кој град се наоѓа ресторанот
county Во кој округ се наоѓа ресторанот
state Во која сојузна држава или покраина се наоѓа ресторанот
postcode or zip Поштенски број на местото кајшто се наоѓа ресторанот
country Во која земја се наоѓа ресторанот
coordinates Географски координати, користејќи ја предлошката {{coord}}
latitude Координати за географска ширина во децимални степени
longitude Координати за географска должина во децимални степени
latd, latm, lats, latNS Координати за географска ширина во степени, минути и секунди
longd, longm, longs, longEW Координати за географска должина во степени, минути и секунди
seating-capacity Капацитет на гости
reservations Дали резервирањето е задолжително?
other-locations Дали има ваков ресторан и на други места? Дали е ланец?
other-information затворање, реовирање и сл.
website Мрежно место на ресторанот

Микроформат[уреди извор]

HTML-означувањето кое се добива со оваа предлошка вклучува микроформат hCard, што овозможува расчленување на топонимот и местоположбата од страна на сметачот, или по автоматска постапка за каталогизација на статија низ википедијата, или преку алатка во прелистувачот со која работи корисникот, за (на пример) додавање на наслов во именик. Во hCard има микроформат Geo, што дополнително овозможува расчленување на координатите (геог. ширина и геог. должина), за да може да се побараат на карта, или да се преземат и стават во GPS-уред. За повеќе информации за употребата на микроформати на Википедија, погледајте го проектот за микроформати.

Ако местото има „основано“, „отворено“ или сличен датум, користете {{Почетен датум}}.

hCard користи HTML-класи, вклучувајќи ги:

 • adr
 • agent
 • category
 • county-name
 • extended-address
 • fn
 • label
 • locality
 • nickname
 • note
 • org
 • region
 • street-address
 • vcard

Geo се повикува со {{coord}}, и користи HTML-класи:

 • geo
 • latitude
 • longitude

Не ги преуменувајте или отстранувајте овие класи; ниту пак треба да склопувате вгнездените елементи коишто ги користат.

Кога назначувате координати, не бидете претерано прецизни.