Предлошка:Инфокутија Река

Координати: 00°42′28″S 50°05′22″W / 0.70778° ЈГШ; 50.08944° ЗГД / -0.70778; -50.08944
Од Википедија — слободната енциклопедија
Местоположба
Физички особености
Особености на сливот
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Инфокутија Река
Местоположба
Физички особености
Особености на сливот

Примена[уреди извор]

{{Инфокутија Река
| name        = 
| name_native    = 
| name_native_lang  = 
| name_other     = 
| name_etymology   = 
| nickname      = 
<!---------------------- СЛИКА-->
| image       = 
| image_size     = 
| image_caption   = 
| image_alt     = 
<!---------------------- МЕСТОПОЛОЖБА -->
| map        = 
| map_size      = 
| map_caption    = 
| map_alt      = 
| pushpin_map    = 
| pushpin_map_size  = 
| pushpin_map_caption= 
| pushpin_map_alt  = 
<!---------------------- МЕСТО -->
| subdivision_type1 = 
| subdivision_name1 = 
| subdivision_type2 = 
| subdivision_name2 = 
| subdivision_type3 = 
| subdivision_name3 = 
| subdivision_type4 = 
| subdivision_name4 = 
| subdivision_type5 = 
| subdivision_name5 = 
<!---------------------- ФИЗИЧКИ ОСОБЕНОСТИ -->
| length       = 
| width_min     = 
| width_avg     = 
| width_max     = 
| depth_min     = 
| depth_avg     = 
| depth_max     = 
| discharge1_location= 
| discharge1_min   = 
| discharge1_avg   = 
| discharge1_max   = 
<!---------------------- ОСОБЕНОСТИ НА СЛИВОТ -->
| source1      = 
| source1_location  = 
| source1_coordinates= <!-- {{Coord|...}} -->
| source1_elevation = 
| mouth       = 
| mouth_location   = 
| mouth_coordinates = <!-- {{Coord|...|display=inline,title}} -->
| mouth_elevation  = 
| progression    = 
| river_system    = 
| basin_size     = 
| basin_landmarks  = 
| basin_population  = 
| tributaries_left  = 
| tributaries_right = 
| waterbodies    = 
| waterfalls     = 
| bridges      = 
| ports       = 
| custom_label    = 
| custom_data    = 
| extra       = 
}}

Параметри и описи[уреди извор]

Параметар Опис
name Име на реката.
native_name Изворно име на реката (на месниот јазик).
native_name_lang Код на јазикот што се користи во name_native според ISO 639-1 или ISO 639-2.
name_other Други имиња на реката. Ако има повеќе од една, одделувајте ги со запирки.
image Слика од реката, без претставката Податотека:, File: или Image:.
image_size Ширина на сликата во пиксели (на пр. 200px). Најчесто се користи од 280px до 300px.
image_caption Опис на главната слика.
image_alt Алтернативен текст за главната слика.
map Карта, без претставката Податотека:, File: или Image:.
map_size Ширина на картата во пиксели (на пр. 200px). Најчесто се користи од 280px до 300px.
map_caption Опис на картата.
map_alt Алтернативен текст за картата.
pushpin_map Назив на положбената карта; се користи со {{ПолКарта}}; става бележник врз местото укажано со параметарот mouth_coordinates, или пак вредноста од Википодатоците ако нема укажано координати на устието.
pushpin_map_caption Опис на положбената карта
pushpin_map_size Ширина на положбената карта во пиксели, само со бројка (без наставка px)
pushpin_relief Внесете 0 за да оневозможите релјефна положбена карта
pushpin_map_alt Алтернативен текст за положбената карта.
subdivision_type1 Главни политички целини, како Земја или Земји.
subdivision_name1 Име на главната политичка целина или целини низ кои тече реката. Одделувајте ги со запирки.
subdivision_type2 Првостепени административни единици. Сој. држави, Покраини, Окрузи, Региони или Општини низ кои тече реката.
subdivision_name2 Имиња на првостепените административни единици низ кои тече реката. Одделувајте ги со запирки.
subdivision_type3 Второстепени административни единици низ кои тече реката.
subdivision_name3 Имиња на второстепените административни единици низ кои тече реката. Одделувајте ги со запирки.
subdivision_type4 Други видови административни единици.
subdivision_name4 Имиња на другите административни единици низ кои тече реката. Одделувајте ги со запирки.
subdivision_type5 Други видови административни единици.
subdivision_name5 Имиња на другите административни единици низ кои тече реката. Одделувајте ги со запирки.
СЛИВ
source1_location Местоположба на главниот извор на реката. Можете да ставите до source5. За извор кој е слевање, можете да го ставите следново:
слевање на [[Река-А]] и [[Река-Б]].
source1_coordinates Координати на главниот извор, користејќи ја предлошката {{coord}}.
source1_elevation Надморска висина на главниот извор.
mouth_location Местоположба на устието.
mouth_coordinates Координати на речното уестие, користејќи ја предлошката {{coord}}. Ако можете, применувајте го |display=inline,title.
mouth_elevation Надморска височина на речното устие.
altitude_difference Висинска разлика меѓу source1_elevation (или највисокиот извор) и mouth_elevation (или најниското устие).
progression Течение на реката.
river system Име на речниот систем.
basin_landmarks Знаменитости долж реката. Одделувајте ги со запирки.
basin_population Бројност на населението што живее во сливот на реката.
basin_size Повешина на сливот на реката.
ФИЗИЧКИ ОСОБЕНОСТИ
length Должина на главниот водотек на реката.
width_min Најмала ширина меѓу речните брегови. Ретко се користи бидејќи често е тешко да се утврди точниот извор на една река.
width_avg Просечна ширина на реката.
width_max Најголема ширина на реката (не сметајќи го устието).
depth_min Најмала длабочина на реката. Ретко се користи бидејќи често е тешко да се утврди точниот извор на една река.
depth_avg Просечна длабочина на реката.
depth_max Најголема дллабочина на реката (не сметајќи го устието).
discharge1_location Мерно место на кое се утврдени податоците.
Можете да ставите до discharge5.
discharge1_min Најголем проток. Ретко се користи.
discharge1_avg Просечен проток.
discharge1_max Најголем протрок пред да се поплават околните површини.
ПРИНАДЛЕЖНОСТИ
tributaries_left Притоки од левиот брег на реката низводно. Наведувајте ги во редоследот од изворот кон устието.
tributaries_right Притоки од десниот брег на реката низводно. Наведувајте ги во редоследот од изворот кон устието.
waterbodies Водни површини по течението на реката (на пр. природни и вештачки езера). Наведувајте ги во редоследот од изворот кон устието.
waterfalls Водопади на реката. Наведувајте ги во редоследот од изворот кон устието.
bridges Мостови на реката. Наведувајте ги во редоследот од изворот кон устието.
ports Пристаништа на реката. Наведувајте ги во редоследот од изворот кон устието.
custom_label Со ова можете да внесете натпис по ваша желба. Се користи со полето подолу.
custom_data Параметар на податокот по желба.
extra Со овој параметар се додава содржина најдолу во инфокутијата. Корисно за ставање карти, графикони итн.
Амазон
Апуримак, Ене, Тамбо, Укајали, Амазонас, Солимонес
Алтернативен текст за сликата
Амазон од воздух
Алтернативен текст за картата
Карта на сливот на Амазон
Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 408: Malformed coordinates value
Етимологија(да се провери)
Изворно имеAmazonia
Местоположба
ЗемјиБразил, Колумбија, Перу, Еквадор
ПокраиниЛорето (Перу);
Амазонас (Колумбија);
Северен регион (Бразил)
ГрадовиИкитос (Peru); Летисија (Колумбија);
Табатинга (Бразил); Тефе (Бразил);
Итакоатијара (Бразил); Паринтинс (Бразил);
Обидос (Бразил); Сантарем (Бразил);
Алмерим (Бразил); Макапа (Бразил)
Физички особености
Извор 
 • местоМисми, перу
 • координати15°31′05″S 71°45′55″W / 15.51806° ЈГШ; 71.76528° ЗГД / -15.51806; -71.76528
 • надм. вис.5.170 м
Устие 
 • место
Атлантски Океан
 • координати
00°42′28″S 50°05′22″W / 0.70778° ЈГШ; 50.08944° ЗГД / -0.70778; -50.08944
 • надм. вис.
0 м
Должина6.992 км
Големина на сливот7.050.000 км2
Ширина 
 • најмала4 км
 • просечна6 км
 • најголема8 км
Длабочина 
 • најмала3 м
 • просечна15 м
 • најголема30 м
Проток 
 • местоСантарем
 • просечен209.000 м3
 • најмал109.000 м3
 • најголем309.000 м3
Особености на сливот
ТечениеАпуримакСоломонесМарањон
Речен сливАмазонска Низина
Знаменитостистадион „Амазонија“
Население1.234.567
Притоки 
 • леви
 • десни
Водни телаез. Лаурикоча
ВодопадиАлфелдов Водопад
Мостовимост Манаус–Ирандуба
Речни пристаништаМанаушко пристаниште
Натпис по желбаПодаток/ци по желба

Пример[уреди извор]

{{Инфокутија Река
| name        = Амазон
| name_native    = Amazonia
| name_native_lang  = 
| name_other     = Апуримак, Ене, Тамбо, Укајали, Амазонас, Солимонес
| etymology     = (да се провери)
| image       = Aerial view of the Amazon Rainforest.jpg
| image_size     = 300px
| image_caption   = Амазон од воздух
| image_alt     = Алтернативен текст за сликата
| map        = Amazonrivermap.svg
| map_size      = 300px
| map_caption    = Карта на сливот на Амазон
| map_alt      = Алтернативен текст за картата
| pushpin_map    = Бразил
| pushpin_map_size  = 300
| pushpin_map_caption= Устието во рамките на Бразил
| subdivision_type1 = Земји
| subdivision_name1 = [[Бразил]], [[Колумбија]], [[Перу]], [[Еквадор]]
| subdivision_type2 = Покраини
| subdivision_name2 = [[Лорето (регион)|Лорето]] (Перу);<br />[[Амазонас (департман)|Амазонас]] (Колумбија);<br />[[Северен регион (Бразил)|Северен регион]] (Бразил)
| subdivision_type3 = Градови
| subdivision_name3 = [[Икитос]] (Peru); [[Летисија]] (Колумбија);<br /> [[Табатинга]] (Бразил); [[Тефе]] (Бразил);<br /> [[Итакоатијара]] (Бразил); [[Паринтинс]] (Бразил);<br /> [[Обидос (Бразил)|Обидос]] (Бразил); [[Сантарем (Бразил)|Сантарем]] (Бразил);<br /> [[Алмерим (Бразил)|Алмерим]] (Бразил); [[Макапа]] (Бразил)
<!---------------------- СЛИВ -->
| source1_location  = [[Мисми]], [[перу]]
| source1_coordinates= {{coord|15|31|05|S|71|45|55|W}}
| source1_elevation = {{м|5.170}}
| mouth_location   = [[Атлантски Океан]]
| mouth_coordinates = {{coord|00|42|28|S|50|05|22|W|display=inline,title}}
| mouth_elevation  = {{м|0}}
| altitude_difference= {{м|1.234}}
| progression    = [[Апуримак]]—[[Соломонес]]—[[Марањон (река)|Марањон]]
| river_system    = [[Амазонска Низина]]
| basin_size     = {{км2|7.050.000}}
| basin_landmarks  = [[Амазонија (стадион)|стадион „Амазонија“]]
| basin_population  = 1.234.567
<!---------------------- ФИЗИЧКИ ОСОБЕНОСТИ -->
| length       = {{км|6.992}}
| width_min     = {{км|4}}
| width_avg     = {{км|6}}
| width_max     = {{км|8}}
| depth_min     = {{м|3}}
| depth_avg     = {{м|15}}
| depth_max     = {{м|30}}
| discharge1_location= [[Сантарем (Бразил)|Сантарем]]
| discharge1_min   = {{м3с|109.000}}
| discharge1_avg   = {{м3с|209.000}}
| discharge1_max   = {{м3с|309.000}}
<!---------------------- ПРИНАДЛЕЖНОСТИ -->
| tributaries_left  = {{hlist|[[Марањон (река)|Мањарон]]|[[Жапура]]|[[Рио Негро (Амазон)|Рио Негро]]|[[Путумајо (река)|Путумајо]]}}
| tributaries_right = {{hlist|[[Укајали]]|[[Пурус]]|[[Мадејра (река)|Мадејра]]|[[Тапажос]]|[[Шингу]]}}
| waterbodies    = ез. [[Лаурикоча]]
| waterfalls     = [[Национален парк Ноел Кемпф Меркадо|Алфелдов Водопад]]
| bridges      = [[Рионегровски мост|мост Манаус–Ирандуба]]
| ports       = Манаушко пристаниште
| custom_label    = '''''По желба'''''
| custom_data    = ''Податоци по желба''
| extra       =
}}