Прејди на содржината

Предлошка:Инфокутија Поштенска марка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

Предлошкава служи да даде информации во статија за ретка или значајна поштенска марка.

За копирање[уреди извор]

{{Инфокутија Поштенска марка
| назив           = 
| слика           = 
| опис           = 
| земја           = 
| место_на_изработка    = 
| датум_на_издавање     = <!-- {{почетен датум|ГГГГ|ММ|ДД|df=yes}}–{{завршен датум|ГГГГ|ММ|ДД|df=yes}} -->
| уметник          = 
| гравер          = 
| печатница         = 
| димензии         = 
| запчење          = 
| повод           = 
| мотив           = 
| значајност        = 
| причина_за_реткоста    = 
| постоечки_примероци    = 
| номинала         = 
| проценета_вредност    = 
}}

Опис на параметрите[уреди извор]

{{{назив}}}
{{{слика}}}
{{{опис}}}
Земја{{{земја}}}
Место на изработка{{{место_на_изработка}}}
Датум на издавање{{{датум_на_издавање}}}
Уметник{{{уметник}}}
Гравер{{{гравер}}}
Печатница{{{печатница}}}
Димензии{{{димензии}}}
Запчење{{{запчење}}}
Повод{{{повод}}}
Мотив{{{мотив}}}
Значајност{{{значајност}}}
Причина за реткоста{{{причина_за_реткоста}}}
Постоечки примероци{{{постоечки_примероци}}}
Номинала{{{номинала}}}
Проценета вредност{{{проценета_вредност}}}

Сите параметри се незадолжителни. Ако не внесете назив на марката, предлошката ќе се води по насловот на статијата.

назив
Како се нарекува марката?
слика
Слика на марката
земја
Во која земја е издадена марката
место_на_изработка
Во кое место е изработена марката
датум_на_издавање
Користете {{почетен датум}}–{{завршен датум}}. Може да се ставаат и само години. По избор, можете да ставите кога престанала да се издава.
номинал
Изворната вредност на марката, како што стои на самата неа
повод
По кој повод или прилика е издадена марката (годишници, настани, првенства итн.)
мотив
Што е прикажано на марката
значајност
По што е значајна марката: прва марка, посебни печати и ознаки итн.
уметник
Лице или претпријатие одговорно за ликовното решение (изгледот)
гравер
Лице или претпријатие одговорно за гравирање на ликовното решение
печатница
Име на претпријатието што ја печатело марката
димензии
Во форматот „ширина × висина мм“
запчење
Каков вид на назабеност по краевите има марката (на пр. „чешлесто“, „нема“, „разно“ и др.), или пак бројчена вредност
причина_за_реткоста
Зошто е ретка марката (на пр. мал тираж, грешки, старост, историски прилики и сл.)
постоечки_примероци
Колку примероци на марката се останати денес
проценета_вредност
Колкава е вредноста на марката (приближно) на денешниот филателистички пазар

Поврзано[уреди извор]