Предлошка:Инфокутија Медицинска специјалност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Инфокутијава е наменета за краток преглед на нешта во статии за медицинска специјалност.

Параметри[уреди извор]

Во кутијава се прифаќаат следниве параметри:

  • title (наслов)
  • image (слика)
  • caption (опис) ... опис на сликата, се прикажува веднаш под неа.
  • system (систем) ... незадолжително. Се однесува на биолошкиот систем со кој се занимава специјалноста, како на пр. срце (кардиоваскулрен) кај кардиолозите.
  • focus (задршка) ... незадоложително. На што се задржува специјалнсота, ако тоа не е систем; на пр. за деца кај педијатрите.
  • subdivisions (гранки) ... незадолжително. Се однесува на подгранките (субспецијалности) како радиоонкологија кај онколозите.
  • diseases (болести) ... се прикажува како Значајни болести и накратко се наведуваат поважните болести со кои се справува оваа специјалност.
  • tests (испитувања) ... се прикажува како Значајни испитувања и накратко се наведуваат поважните испитувања кои ги прави оваа специјалност.
  • specialist (специјалист) ... звање на специјалистот кој се занимава со оваа специјалност.

Примери[уреди извор]

Спортска медицина
Крвоток низ срцето
Дијаграм на кој е прикажан крвотокот низ човечкото срце.
Со сино е прикажана обескислородените крвни садови, а со црвено се окислородените.
Системлокомоторен
Задршка
Значајни болести
Значајни испитувањамускулно-скелетни испитувања
Специјалистспортски лекар
{{Инфокутија Медицинска специјалност
| title = Спортска медицина
| image = [[Податотека:Heart diagram blood flow en.svg|225п|Крвоток низ срцето]]
| caption = {{долгаставка|Дијаграм на кој е прикажан крвотокот низ човечкото срце.<br/>Со сино е прикажана обескислородените крвни садови, а со црвено се окислородените.}}
| system = [[локомоторен систем|локомоторен]]
| focus = {{долгаставка|[[спорт]]<br/>{{незадебелено|особено [[атлетика]]}}}}
| subdivisions = 
| diseases = {{сбп|class=nowrap |ударни повреди |истегнати мускули |[[спортска повреда|спортски повреди]]}}
| tests = [[локомоторен систем|мускулно-скелетни]] испитувања
| specialist = спортски лекар
}}
Имунологија
line-height:1.25em
Системимунолошки
Гранки генетсска (имуногенетика)
Значајни болести
Значајни испитувања
Специјалистимунолог
{{Инфокутија Медицинска специјалност
| title = Имунологија
| image = [[Податотека:MRSA, Ingestion by Neutrophil.jpg|180п]]
| caption = {{долгаставка|line-height:1.25em|Имуна клетка (виолетово) како впива бактерија (жолто).}}
| system  = [[имунолошки систем|имунолошки]]
| subdivisions = {{hlist|class=nowrap |[[клеточна имунологија|клеточна]] |[[клиничка имунологија|клиничка]]}} {{nowrap|[[имуногенетика|генетсска {{smaller|(имуногенетика)}}]]}} {{hlist|class=nowrap |[[хуморална имунологија|хуморална]] |[[молекулска имунологија|молекулска]]}}
| diseases = {{сбп|class=nowrap |[[автоимуна болест]] |[[хиперчувствителност]] |[[имунолошко пореметување]] |[[имунодефицит]]}}
| tests = {{сбп|class=nowrap |[[аглутинација]] |[[имунопроба]] |[[имунопреципитација]] |[[серологија]]}}
| specialist = [[имунолог]]
}}