Предлошка:Инфокутија Лиценца за ПО

Од Википедија — слободната енциклопедија

{{{изворен_назив}}}
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Предлошкава создава инфокутија што дава преглед на особините на дадена слободна и/или отворена лиценца за програмска опрема.

Употреба[уреди извор]

{{Инфокутија Лиценца за ПО
| назив      =
| изворен_назив  = 
| слика      = 
| опис       =
| автор      = 
| верзија     = 
| издавач     = 
| датум      = 
| одобрена_ИОПО  = да или не (или н/п)
| одобрена_Дебијан = да или не (или н/п)
| одобрена_ФСПО  = да или не (или н/п)
| складна_ОЈЛ = да или не
| копилефт     = да или не (или делумно)
| поврзување    = да или не
| портал      =
}}

Параметри[уреди извор]

Сите параметри се незадолжителни.

автор
лицето или организацијата што ја создала лиценцата
верзија
верзија на лиценцата, ако постои
датум
датум на објавување на лиценцата
одобрена_ИОПО
да ако лиценцата добила одобрение од Иницијативата за отворена програмска опрема (Open Source Initiative, OSI), а не доколку не добила. (Информации за тоа дали една лиценца го задоволува условот ќе најдете на Азбучниот список на ИОПО или на Категоричниот список)
| одобрена_Дебијан
да ако лиценцата е складна со Напатствијата за слободна програмска опрема на Дебијан (Debian Free Software Guidelines), а не доколку не е складна. (Информации за тоа дали една лиценца го задоволува условот ќе најдете на DFSG и лиценци или Лиценцни информации (Прочитајте ги двете, бидејќи лиценците во едната може да не фигурираат во другата) )
одобрена_ФСПО
да ако лиценцата ја задоволува дефинициијата за слободна прогамска опрема (ФСПО), не if not. (Информации за тоа дали една лиценцаго задоволува овој услов можете да најдете на страницата за разни лиценци и нивни прибелешки на ФСПО)
| складна_ОЈЛ
да ако програмската опрема под оваа лиценва може да се комбинира со програмска опрема под ГНУ-овата општа јавна лиценца или ОЈЛ (GNU General Public License, GPL), не if not. (Информации за тоа дали една лиценца го задоволува условот ќе најдете на страницата за разни лиценци и нивни прибелешки на ФСПО)
копилефт
да дали програмот под оваа лиценца бара правата на добиената лиценца да им се даваат на другите што го користат изведеното дело, не ако не се дава, или пак делумно ако не се даваат сосема истите права, туку само некои.
поврзување
да ако програмот под оваа лиценца може да се поврзе со со програм под други лиценци, а не ако не може.
издавач
person or organization who published the license or claims copyright on the license itself.
назив
назив на лиценцата.
изворен_назив
називот на лиценцата на изворниот јазик на издавање (на пр. англиски, германски итн.)
слика
лого, амблем или маскота на лиценцата. Бара викикод (на пр. [[Податотека:нешто.jpg]].
опис
текст што ја опишува сликата на логото (на пр. Лого на Х)
портал
мрежното место на лиценцата, или пак канонската URL-адреса на самиот нејзин текст.

Примери[уреди извор]

ОЈЛ 3.0[уреди извор]

ГНУ-ова општа јавна лиценца
GNU General Public License
АвторФондација за слободна програмска опрема
Верзија3
ИздавачФондација за слободна програмска опрема
Издадено29 јуни 2007
Одобрена од ФСПОда
Одобрена од ИОПОда
Складна со ОЈЛда
Копилефтда
Поврзување од код со друга лиценцане
Порталwww.gnu.org/licenses/gpl.html
{{Инфокутија Лиценца за ПО
| назив      = ГНУ-ова општа јавна лиценца
| изворен_назив  = GNU General Public License
| слика      = 
| опис       = Логото на ГНУ ОЈЛв3
| автор      = [[Фондација за слободна програмска опрема]]
| верзија     = 3
| авторско_право  = Фондација за слободна програмска опрема
| датум      = 29 јуни 2007
| одобрена_ИОПО  = да
| одобрена_Дебијан = да
| одобрена_ФСПО  = да
| складна_ОЈЛ   = да
| копилефт     = да
| поврзување    = не
| портал      = [http://www.gnu.org/licenses/gpl.html www.gnu.org/licenses/gpl.html]
}}


ООЈЛ 1.0[уреди извор]

ГНУ-ова ограничена општа јавна лиценца
GNU Lesser General Public License
Логото на ГНУ
АвторФондација за слободна програмска опрема
Верзија1.0
ИздавачФондација за слободна програмска опрема
Издадено1991
Одобрена од ФСПОда
Одобрена од ИОПОда
Складна со ОЈЛда
Копилефтда
Поврзување од код со друга лиценцада
{{Инфокутија Лиценца за ПО
| назив      = ГНУ-ова ограничена општа јавна лиценца
| изворен_назив  = GNU Lesser General Public License
| слика      = [[Image:Heckert GNU white.svg|160px]]
| опис       = Логото на ГНУ
| автор      = [[Фондација за слободна програмска опрема]]
| верзија     = 1.0
| авторско_право  = Фондација за слободна програмска опрема
| датум      = 1991
| одобрена_ИОПО  = да
| одобрена_Дебијан = да
| одобрена_ФСПО  = да
| складна_ОЈЛ   = да
| копилефт     = да
| поврзување    = да
}}