Прејди на содржината

Предлошка:Инфокутија Електронски елемент

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба

[уреди извор]

Празен

[уреди извор]
{{Инфокутија Електронски елемент
 | елемент      =
 | слика       =
 | опис       =
 | тип        =
 | принцип      =
 | пронаоѓач     =
 | првпат_произведен =
 | симбол      =
 | симбол_опис    =
 | контакти     =
}}

Параметри

[уреди извор]
 • елемент: Назив на елементот
 • слика: Слика (фотографија) од елементот, сосе викикод. Најдобро работи при ширина од 225п; на пр. [[Податотека:RBG-LED.jpg|225п]]
 • опис: Краток опис на сликата
 • тип: Општа категорија во која спаѓа елементот — слично на заглавијата во каталозите
 • принцип: На која физичка појава/законитост работи делот
 • пронаоѓач: Име на пронаоѓачот на елементот и година на пронаоѓање
 • првпат_произведен: Кога почнал да се произведува за пазарот
 • симбол: Стандарден симбол на елементот за шеми на кола. Може да се наведат варијанти од поважни земји.
 • контакти: Стандарден распоред на контактите.

Пример

[уреди извор]
Светлечка диода
црвена, зелена и сина светлечка диода од петмилиметарски тип
Типпасивен, оптоелектронски
Принцип на работаелектролуминисценција
ПронаоѓачНик Холњак (1962)
Распоред на контактитеанода и катода
Ел. симбол

Симбол на светлечка диода
{{Инфокутија Електронски елемент
 | елемент      = Светлечка диода
 | слика       = [[Податотека:RBG-LED.jpg|225п]]
 | опис       = црвена, зелена и сина светлечка диода од петмилиметарски тип
 | тип        = [[пасивен елемент|пасивен]], [[оптоелектроника|оптоелектронски]]
 | принцип      = [[електролуминисценција]]
 | пронаоѓач     = Ник Холњак (1962)
 | првпат_произведен =
 | симбол      = [[Податотека:LED symbol mk.svg]]
 | симбол_опис    = Симбол на светлечка диода
 | контакти     = [[анода]] и [[катода]]
}}