Предлошка:Инфокутија Единица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Инфокутија Единица
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

{{Инфокутија Единица
| bgcolour =
| назив = 
| слика = 
| опис = 
| стандард =
| величина =
| симбол =
| максимбол =
| нареченапо =
| другаставка =
| другподаток =
| единици1 =
| воединици1 =
| единици2 =
| воединици2 =
| единици3 =
| воединици3 =
| единици4 =
| воединици4 =
| единици5 =
| воединици5 =
}}
Параметар Опис
bgcolor Позадинска боја на табелата
назив Назив на единицата (ЗАДОЛЖИТЕЛНО)
слика Слика за инфокутијата (користете полн викикод)
опис Опис на сликата
стандард Мерниот систем на кој му припаѓа единицата (на пр. SI)
величина Која физичка величина ја изразува единицата. („Единица за...“)
максимбол Македонски симбол на единицата.
симбол Меѓународен симбол на единицата.
нареченапо По кого е наречена единицата.
другаставка и другподаток Разно. На пр. ако единцата може да се претвори само во една друга единица, нејзе можете да ја наведете тука.
воединицииз Единицата изразена во {{{единицииз}}}.

Примери[уреди извор]

кулон
Мерен системизведена SI единица
Единица заелектричен набој
ОзнакаC 
Претворање на единици
1 кулон во ...... е еднакво на ...
   Основни SI единици   1 A s
   СГС   2997924580 statC
   Природни единици   6,242⋅1018 e
{{Инфокутија Единица
{{Инфокутија Единица
| bgcolour =
| назив = кулон
| слика = 
| опис = 
| стандард = [[изведена SI единица]]
| величина = [[електричен набој]]
| максимбол = Кл
| симбол = C
| namedafter = [[Шарл Огистен де Кулон]]
| единици1 = [[Основни SI единици]]
| воединици1 = 1 [[ампер|A]] [[секунда|s]]
| единици2 = [[СГС]]
| воединици2 = {{празнини|2|997|924|580}} [[статкулон|statC]]
| единици3 = [[Природни единици]]
| воединици3 = {{вред|6.242|e=18}} [[елементарен полнеж|e]]
}}
килограм
Меѓународниот еталон на килограмот.
Информации за мерката
Мерен системосновна SI единица
Единица замаса
Ознакаkg 
Претворање на единици
1 килограм во ...... е еднакво на ...
   Американски   ≈ 2,205 фунти
   Природни единици   ≈ 4,59⋅107 Планкови маси
{{Инфокутија Единица
| bgcolour =
| назив = килограм
| слика = [[Податотека:CGKilogram.jpg|307п]]
| опис = Меѓународниот еталон на килограмот.
| стандард = [[основна SI единица]]
| величина = [[маса]]
| максимбол = кг
| симбол = kg
| нареченапо =
| единици1 = [[Американски мерни единици|Американски]]
| воединици1 = ≈ {{вред|2.205}} [[фунта (маса)|фунти]]
| единици2 = [[Природни единици]]
| воединици2 = ≈ {{вред|4.59|e=7|u=[[Планкова маса|Планкови маси]]}}
}}
Херц
Мерен системизведена SI единица
Единица зачестота
ОзнакаHz 
Именувана поХајнрих Херц
Во основни SI единици:1 Hz = 1/s


{{Инфокутија Единица
| bgcolour =
| назив = Херц
| слика = 
| опис = 
| стандард = [[изведена SI единица]]
| величина = [[честота]]
| максимбол = Хц
| симбол = Hz
| нареченапо = [[Хајнрих Херц]]
| другаставка = Во [[основни SI единици]]:
| другподаток = 1 Hz = 1/[[секунда|s]]
}}

Поврзано[уреди извор]