Предлошка:Инфокутија Автомобил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Инфокутијава се користи во статии за моторни возила како автомобили, автобуси, камиони и сл.

Употреба[уреди извор]

Намената на ставките и начинот на пополнување се опишани во делот „Параметри“ подолу.

{{Инфокутија Автомобил
| име = 
| слика = 
| опис = 
| производител = 
| друго_име = 
| период = 
| моделни_години = 
| склопен_во = 
| претходник = 
| наследник = 
| сегмент = 
| каросерија = 
| распоред = 
| платформа = 
| мотор = 
| пренос = 
| меѓуоскино = број мм
| должина = број мм
| ширина = број мм
| висина = број мм
| тежина = број кг
| сродни = 
| конструктор = 
}}

Параметри[уреди извор]

Toyota XYZ
Toyota XYZ седан од 2007 г.
ПроизводителToyota
Друго имеToyota ZYX
Периодавгуст 2006 – мај 2011
Моделна година2007–2011
Склопен во
ПретходникToyota ABC
НаследникToyota 123
СегментD
Каросеријаседан, 4 врати
караван, 5 врати
Погонски распоред
  • напречен преден погон, предна влеча
  • надолжен преден погон, сите тркала
ПлатформаToyota XYZ
Мотор
Пренос
Меѓуос. раст.2.766 мм
Должина
  • 4.643 мм (седан)
  • 4.668 мм (караван)
Ширина1.806 мм
Висина
  • 1.410-1.425 мм (седан)
  • 1.427 мм (караван)
Тежина
  • 1.628-1703 кг (седан)
  • 1.711-1.768 кг (караван)
СродниToyota 321
{{Инфокутија Автомобил
| име = Toyota XYZ
| слика = 2007 Toyota Aurion Prodigy 06 (edit 5).jpg
| опис = Toyota XYZ седан од 2007 г.
| производител = [[Toyota]]
| друго_име = Toyota ZYX
| период = август 2006 – мај 2011
| моделни_години = 2007–2011
| склопен_во = {{сбп | Австралија: Алтона, Викторија (TMCA) | Канада: [[Кембриџ (Онтарио)|Кембриџ]], [[Онтарио]] ([[TMMC]]) | САД: Фремонт, Калифорнија ([[NUMMI]]) }}
| претходник = Toyota ABC
| наследник = Toyota 123
| сегмент = D
| каросерија = [[седан]], 4 врати<br />[[караван]], 5 врати
| распоред = {{сбп | напречен преден погон, предна влеча | надолжен преден погон, сите тркала }}
| платформа = Toyota XYZ
| мотор = {{сбп | 1.800 см³, [[четирицилиндричен построен мотор|I4]] ([[бензин]]ец „[[Делта]]“) | 1.800 см³, [[четирицилиндричен построен мотор|I4]] „[[Делта]]“ (бензоелект. [[хибридно возило|хибрид]]) | 2.000 см³, [[четирицилиндричен построен мотор|I4]] ([[компресор (мотор)|комп.]] бензинец) | 3.000 см³, [[V6 мотор|V6]] „[[Зета]]“ ([[турбополнач|турб.]] [[нафташ]]) }}
| пренос = {{сбп | 5-брзински рачен „[[Алфа]]“ | 6-брзински автоматски „[[Бета]]“ | автоматски [[бесстепен пренос|БСП]] „[[Гама]]“ }}
| меѓуоскино = 2.766 мм
| должина = {{сбп | 4.643 мм (седан) | 4.668 мм (караван) }}
| ширина = 1.806 мм
| висина = {{сбп | 1.410-1.425 мм (седан) | 1.427 мм (караван) }}
| тежина = {{сбп | 1.628-1703 кг (седан) | 1.711-1.768 кг (караван) }}
| сродни = Toyota 321
| конструктор = Петар Петровски
}}
Име
Во името се внесува марката и моделот на автомобилот, со генерација или пазарен број, по потреба. Стои најгоре, врз кутијата.
Примери:
| име = Cadillac ATS
| име = Honda Civic (I генерација)
| име = BMW Серија 3 (E90)
Слика
Слика од автомобилот што ќе стои во инфокутијата.
Примери:
| слика = Cadillac ATS 2013.jpg
| слика = civicgen1.jpg
| слика = 2007 BMW E90 at LA Auto Show.jpg
Опис
Текст под сликата што ја опишува.
Примери:
| опис = Cadillac ATS од 2013 г.
| опис = Honda Civic хечбек од 1974 г. со пет врати
| опис = BMW 328xi купе од 2007 г.
Производител
Претпријатие, одделение или подружница што се осмислување и конструкција на автомобилот, што не значи дека е истото претпријатие што го склопува. Во тој случај користете „склопен_во“.
Примери:
| производител = [[General Motors]]
| производител = [[Honda]]
| производител = [[BMW]]
Во заграда може да го наведете матичното претпријатие на производителот, ако го има.
| производител = [[Lexus]] ([[Toyota]])
| производител = [[Mercedes-AMG]] ([[Mercedes-Benz]])
Друго име
Полето „друго_име“ е наменето за случаи кога еден ист модел се нуди на други пазари со поинакво име.
Примери:
Во статијата за Ford Escape:
| друго_име = [[Ford Kuga]]
Користете ja предлошката за список без потточки за повеќе ставки една под друга:
Во статијата за Buick Regal:
| друго_име = {{сбп | Chevrolet Vectra | [[Opel Insignia]] | Vauxhall Insignia}}
Период
Од кога до кога се произведувал автомобилот, во години 2001–2006) или месеци и години (на пр. април 2001 – ноември 2006). Не треба да се внесуваат точни датуми. Тие одат во текстот на статијата.
Кај автомобилите што се сè уште во производство, се наведува само годината кога производството почнало, и цртичка веднаш до него (2008–).
Кај оние што уште не почнале да се произведуваат треба да се внесе 2026 (ќе почне).
Кај северноамериканските возила, каде е распространета употребата на моделна година, се користи полето моделни_години покрај период.
Примери:
| период = 2004–2011
| период = декември 2004 – октомври 2011
| период = 2009–
| период = 2024–
| период = 2026 (ќе почне)
За авомобили што сè уште се произведуваат или што допрва ќе почнат, важат истите правила од погоре.
Примери:
| моделни_години = 2024–
| моделни_години = 2010–
| моделни_години = 1974–1979
Склопен во
Каде се склопува возилото. Прво се наведува земјата, па се ставаат две точки и се наведува поточното место (град, село), проследен од покраина, регион, сојузна држава и сл, по потреба. Ако местото на склопување е претпријатие со службено име, тогаш се става во заграда по местото.
Примери:
| склопен_во = Јапонија: [[Сузука (град)|Сузука]], [[Мие (префектура)|Мие]]
| склопен_во = САД: [[Лансинг (Мичиген)|Лансинг]], Мичиген ([[Lansing Grand River Assembly]])
Користете ja предлошката за список без потточки за повеќе ставки една под друга:
| склопен_во = {{сбп | Германија: [[Риселсхајм]] | Финска: [[Усикаупунки]] ([[Valmet Automotive]]) | Канада: [[Кембриџ (Онтарио)|Кембриџ]], [[Онтарио]] ([[TMMC]])}}
Претходник
Кој автомобил (модел) го наследил (заменил) овој во серијата на производителот.
Наследник
Кој автомобил (модел) му претходел на овој во серијата на производителот.
Сегмент
Ова е класата (сегментот) на автомобилот согласно европската класификација на автомобилите (само една латинична буква). Ако се наведени американски и други класи, кои имаат описен назив погледајте тука за да видите во кој сегмент спаѓа таа класа. На пример, „Mid-size car“ одговара на европскиот сегмент D.
Пример:
| сегмент = D
Шасија
Тука се внесува типот на шасијата (седан, хечбек, караван, кабриолет), запирка, па број на вратите. Имајте предвид дека багажникот на секој хечбек и караван се брои како врата.
Примери:
| каросерија = [[седан]], 4 врати
| каросерија = {{сбп | [[пикап]], 2 врати| [[купе]], 2 врати | [[хечбек]], 3 врати | [[седан]], 4 врати| [[караван]], 5 врати }}
Распоред
The распоред на погонот и влечата: дали моторот е поставен напречно или надолжно и дали е погонот во предниот, по средина или во задниот дел од автомобилот. Треба да се укаже и тркала ја вршат влечата предна, задна или погон на сите тркала.
Примери:
| распоред = напречен преден погон, предна влеча
| распоред = {{сбп | (надолжен преден погон, задна влеча) | (надолжен преден погон, сите тркала)}}
Платформа
Платформата, архитектурата или модулот на кој е конструирано даденото. Оставете го празно ако не важи за тоа возило.
Мотор
Во полето за мотор се става, работната зафатнина, запирка, па поставеноста и бројот на цилиндрите, а потоа во заграда тип на полнач/набивач и какартеристиката според горивото на кое работи моторот и на крајот, назив/шифра на моторот во наводници.
Работната зафатнина се пишува во кубни сантиметри (х1000 од литражата, ако ви е даден таков податок).
Примери:
| мотор = 800 см³, [[трицилиндричен построен мотор|I3]] (бензинец) „[[Алфа]]“
| мотор = 1.800 см³, [[четирицилиндричен построен мотор|I4]] (бензинец) „[[Делта]]“
| мотор = 1.800 см³, [[четирицилиндричен построен мотор|I4]] ([[хибридно возило|хибриден]] бензинец) „[[Делта]]“
| мотор = 2.000 см³, [[четирицилиндричен построен мотор|I4]] ([[компресор (мотор)|комп.]] бензинец) „[[Делта]]“
| мотор = 3.000 см³, [[V6 мотор|V6]] ([[турбополнач|турб.]] нафташ) „[[Зета]]“
Користете ja предлошката за список без потточки за повеќе ставки една под друга:
| мотор = {{сбп | 2.000 см³, [[четирицилиндричен построен мотор|I4|I4]] ([[компресор (мотор)|комп.]] бензинец) „[[Делта]]“| 3.000 см³, [[V6 мотор|V6]] ([[турбополнач|турб.]] нафташ) „Делта“}}
Пренос
Се наведува колку брзини (нанапред) има автомобилот, типот на пренос/менувач, па називот или шифрата на техничкото решение/склопот. Бројот на брзини се изразува со бројка, во обликот „5-брзински“, а не со полни зборови (на пр. „петбрзински“).
Примери:
| пренос = 5-брзински рачен „[[Алфа]]“
| пренос = 6-брзински автоматски „[[Бета]]“
| пренос = автоматски [[бесстепен пренос|БСП]] „[[Гама]]“
Користете ja предлошката за список без потточки за повеќе ставки една под друга:
|transmission = {{сбп | 6-брзински рачен ''[[Tremec]] M3L TR-3160''| 6-брзински автоматски ''[[Hydra-Matic]] 6L45''}}
Димензии и тежина
Тука се наведува меѓуоскиното растојание, должината, ширината, висината и тежината на возилото (во милиметри и килограми). Кај разни каросериски видови на возилото, истите се наведуваат посебно за секоја варијанта, една под друга, а повеќето може да е дадат и во опсези, кај разни варијанти (поинакви браници или други надворешни елементи).
Примери:
| меѓуоскино = 2.766 мм
| должина = 4.643 мм
| ширина = 1.806 мм
| висина = 1.410 мм
| тежина = 1.628-1.703 кг
ИЛИ
| меѓуоскино = {{сбп | 2.766 мм (седан) | 2.766 мм (караван) }}
| должина = {{сбп | 4.643 мм (седан) | 4.668 мм (караван) }}
| ширина = {{сбп | 1.806 мм (седан) | 1.806 мм (караван) }}
| висина = {{сбп | 1.410-1.425 мм (седан) | 1.425 мм (караван) }}
| тежина = {{сбп | 1628-1703 кг (седан) | 1711-1768 кг (караван) }}
Сродни
Сродни возила по тип, класа, намена и сл (но не наведувајте ги оние што едноставно делат иста платформа со возилото). Обично тука се ставаат слични возила на конкурентните производители.
Дизајнер
Лицето (име и презиме) што го осмислило изгледот на автомобилот и неговата аеродинамика.