Предлошка:Инфокутија Јадење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Инфокутија Јадење

Употреба[уреди извор]

{{Инфокутија Јадење
| име = <!-- или | назив = -->
| изворно_име =
| изворно_име_јазик =
| слика = 
| слика_големина =
| слика_алт =
| опис = 
| друго_име = 
| вид = 
| дел_од_оброкот = 
| земја = 
| регион = 
| кујна = 
| творец = <!-- или | творци = -->
| година = 
| најкусовреме = 
| најдолговреме = 
| температура = 
| главни_состојки = 
| споредни_состојки = 
| варијанти = 
| порција = 100 г
| калоричност = 
| калоричност_нав =
| белковини = 
| масти = 
| јаглехидрати = 
| гликемиски_индекс = 
| слични_јадења = 
| друго = 
}}

Параметри[уреди извор]

Прекопирајте го горенаведеното во саканата статија и пополнете ги вредностите по знакот за равенство (=). Сите полиња се незадолжителни.

Параметар Опис
име Најгоре во кутијата. Ако не е укажано, ќе стои насловот на статијата.
изворно_име Име на јадењето на јазикот од кајшто потекнува.
изворно_име_јазик Јазичен код на јазикот по ISO 639.
слика Податотека на сликата. Не ставајте никакви претставки и код. Ако нема слика, оставете го празно.
опис Опис на сликата. Оставете го празно ако не сакате да има опис.
слика_големина Големина на сликата по желба; на пр. 240. Се изоставува „п“ или „px“.
слика_алт Алтернативен текст за сликата.
друго_име Други имиња на јадењето.
земја Од која земја потекнува јадењето.
регион Од кој регион потекнува јадењето.
кујна На чија кујна припаѓа јадењето. На пр. „македонска“.
творец или творци Кој готвач (или др.) го создал јадењето.
година Во која година е создадено јадењето. Може да стои и век.
најкусовреме (време1) Најкусо време на подготовка на јадењето.
најдолговреме (време2) Најдолго време на подготовка на јадењето.
вид на пр. „манџа“, „пита“, „колач“ и др.
дел_од_оброкот предјадење, главно јадење, десерт, салата, додаток итн.
температура Температура на која се служи јадењето. Може и да биде само „топло“ и „ладно“.
главни_состојки Главни состојки на јадењето. Ако има повеќе состојки, наведете ги со {{Простсписок}}.
споредни_состојки Исто како погоре, но за вообичаените споредни состојки во јадењето.
варијанти Варијанти на истото јадење.
порција Стандардна големина на порцијата („100 г“ за стандардната порција од 100 г).
калоричност Колку калории има во порцијата. Користете прост број за автоматско претворање во килоџули.
калоричност_нав Извор на податокот за калории во порцијата.
белковини Колку белковини има во порцијата.
масти Колку масти има во порцијата.
јаглехидрати Колку јаглехидрати има во порцијата.
гликемиски_индекс Гликемиски индекс (ГИ). Мора да биде прост број (без наводи или упросечувања)
слични_јадења Други јадења слични на ова.
друго Какви било други информации.

Поврзано[уреди извор]