Предлошка:Климатска табела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Намена[уреди извор]

Предлошкава служи за приказ на основни климатски податоци во статии за градови, населени места и други месности.

Употреба[уреди извор]

{{Климатска табела
 | Ширина  = 
 | Положба = 
 | Место = 
 | Извор = 

 | Јан_прос =       | Јан_прос_врнежи = 
 | Фев_прос =       | Фев_прос_врнежи = 
 | Мар_прос =       | Мар_прос_врнежи = 
 | Апр_прос =       | Апр_прос_врнежи = 
 | Мај_прос =       | Мај_прос_врнежи = 
 | Јун_прос =       | Јун_прос_врнежи = 
 | Јул_прос =       | Јул_прос_врнежи = 
 | Авг_прос =       | Авг_прос_врнежи = 
 | Сеп_прос =       | Сеп_прос_врнежи = 
 | Окт_прос =       | Окт_прос_врнежи = 
 | Ное_прос =       | Ное_прос_врнежи = 
 | Дек_прос =       | Дек_прос_врнежи = 
 | Год_прос =       | Год_прос_врнежи = 

 | Јан_прос_мин =     | Јан_прос_макс = 
 | Фев_прос_мин =     | Фев_прос_макс = 
 | Мар_прос_мин =     | Мар_прос_макс = 
 | Апр_прос_мин =     | Апр_прос_макс = 
 | Мај_прос_мин =     | Мај_прос_макс = 
 | Јун_прос_мин =     | Јун_прос_макс = 
 | Јул_прос_мин =     | Јул_прос_макс = 
 | Авг_прос_мин =     | Авг_прос_макс = 
 | Сеп_прос_мин =     | Сеп_прос_макс = 
 | Окт_прос_мин =     | Окт_прос_макс = 
 | Ное_прос_мин =     | Ное_прос_макс = 
 | Дек_прос_мин =     | Дек_прос_макс = 
 | Год_прос_мин =     | Год_прос_макс = 

 | Јан_а_мин =     | Јан_а_макс = 
 | Фев_а_мин =     | Фев_а_макс = 
 | Мар_а_мин =     | Мар_а_макс = 
 | Апр_а_мин =     | Апр_а_макс = 
 | Мај_а_мин =     | Мај_а_макс = 
 | Јун_а_мин =     | Јун_а_макс = 
 | Јул_а_мин =     | Јул_а_макс = 
 | Авг_а_мин =     | Авг_а_макс = 
 | Сеп_а_мин =     | Сеп_а_макс = 
 | Окт_а_мин =     | Окт_а_макс = 
 | Ное_а_мин =     | Ное_а_макс = 
 | Дек_а_мин =     | Дек_а_макс = 
 | Год_а_мин =     | Год_а_макс = 

 | Јан_снег =
 | Фев_снег =
 | Мар_снег =
 | Апр_снег =
 | Мај_снег =
 | Јун_снег =
 | Јул_снег =
 | Авг_снег =
 | Сеп_снег =
 | Окт_снег =
 | Ное_снег =
 | Дек_снег =
 | Год_снег =

 | Јан_врнежливи_денови =     | Јан_снежни_денови = 
 | Фев_врнежливи_денови =     | Фев_снежни_денови = 
 | Мар_врнежливи_денови =     | Мар_снежни_денови = 
 | Апр_врнежливи_денови =     | Апр_снежни_денови = 
 | Мај_врнежливи_денови =     | Мај_снежни_денови = 
 | Јун_врнежливи_денови =     | Јун_снежни_денови = 
 | Јул_врнежливи_денови =     | Јул_снежни_денови = 
 | Авг_врнежливи_денови =     | Авг_снежни_денови = 
 | Сеп_врнежливи_денови =     | Сеп_снежни_денови = 
 | Окт_врнежливи_денови =     | Окт_снежни_денови = 
 | Ное_врнежливи_денови =     | Ное_снежни_денови = 
 | Дек_врнежливи_денови =     | Дек_снежни_денови = 
 | Год_врнежливи_денови =     | Год_снежни_денови = 

 | Јан_влага =
 | Фев_влага =
 | Мар_влага =
 | Апр_влага =
 | Мај_влага =
 | Јун_влага =
 | Јул_влага =
 | Авг_влага =
 | Сеп_влага =
 | Окт_влага =
 | Ное_влага =
 | Дек_влага =
 | Год_влага = | Јан_сончеви_часови_мес =     | Јан_сончеви_часови_днев = 
 | Фев_сончеви_часови_мес =     | Фев_сончеви_часови_днев = 
 | Мар_сончеви_часови_мес =     | Мар_сончеви_часови_днев = 
 | Апр_сончеви_часови_мес =     | Апр_сончеви_часови_днев = 
 | Мај_сончеви_часови_мес =     | Мај_сончеви_часови_днев = 
 | Јун_сончеви_часови_мес =     | Јун_сончеви_часови_днев = 
 | Јул_сончеви_часови_мес =     | Јул_сончеви_часови_днев = 
 | Авг_сончеви_часови_мес =     | Авг_сончеви_часови_днев = 
 | Сеп_сончеви_часови_мес =     | Сеп_сончеви_часови_днев = 
 | Окт_сончеви_часови_мес =     | Окт_сончеви_часови_днев = 
 | Ное_сончеви_часови_мес =     | Ное_сончеви_часови_днев = 
 | Дек_сончеви_часови_мес =     | Дек_сончеви_часови_днев = 
 | Год_сончеви_часови_мес =     | Год_сончеви_часови_днев =


}}

Параметри[уреди извор]

 • Ширина — ширина на предлошката во пиксели (px) или проценти (%) (по основно: 70%);
 • Положба — порамнување; може да биде left, right и center (по основно: center);
 • Место — Име на местото (градот, селото, островот)
 • Извор — Извор на податоците
 • Јан_прос — просечна температура во јануари итн.
 • Јан_прос_мин — просечна минимална температура во јануари итн.
 • Јан_прос_макс — просечна максимална температура во јануари итн.
 • Јан_а_мин — апсолутен минимум во јануари итн.
 • Јан_а_макс — апсолутен максимум во јануари итн.
 • Јан_прос_врнежи — просечно количество на врнежи во јануари итн.
 • Јан_снег - количество на снег во во јануари итн.
 • Јан_врнежливи_денови — број на врнежливи денови во јануари итн.
 • Јан_снежни_денови - број на снежни денови во јануари итн.
 • Јан_влага - влажност на воздухот (постоток) во јануари итн.
 • Јан_сончеви_часови_мес - број на сончеви часови во јануари итн.
 • Јан_сончеви_часови_днев - среден број на сончеви часови дневно во јануари итн.

Податоците можат да се внесуваат како цели броеви или како децимали. Користете децимална точка, а не запирка — потоа самата предлошка ја заменува точката со запирка.

Температурата е изразена во Целзиусови степени (°C), врнежите во милиметри, снегот во сантиметри, а влагата е во проценти.

Сите параметри се незадолжителни. На пример, можат да се внесат податоци само просечната максимална температура, просечната минимална температура и количеството на врнежи.

Пример[уреди извор]

{{Климатска табела
 | Место = [[Град]]
 | Извор = [http://vremenskaprognoza.org.mk Временска прогноза и клима]

 | Јан_прос = -4.8      | Јан_прос_врнежи = 58.1
 | Фев_прос = -6.0      | Фев_прос_врнежи = 43.1
 | Мар_прос = -3.0      | Мар_прос_врнежи = 69.2
 | Апр_прос = 1.5      | Апр_прос_врнежи = 86.6
 | Мај_прос = 5.2      | Мај_прос_врнежи = 123.8
 | Јун_прос = 8.4      | Јун_прос_врнежи = 123.0
 | Јул_прос = 12.0      | Јул_прос_врнежи = 124.1
 | Авг_прос = 15.7      | Авг_прос_врнежи = 135.1
 | Сеп_прос = 14.4      | Сеп_прос_врнежи = 166.9
 | Окт_прос = 10.3      | Окт_прос_врнежи = 137.7
 | Ное_прос = 4.0      | Ное_прос_врнежи = 108.2
 | Дек_прос = -0.9      | Дек_прос_врнежи = 40.4
 | Год_прос = 4.7      | Год_прос_врнежи = 1216.2

 | Јан_прос_мин = -7.3    | Јан_прос_макс = -2.1
 | Фев_прос_мин = -8.6    | Фев_прос_макс = -2.7
 | Мар_прос_мин = -5.7    | Мар_прос_макс = -0.1
 | Апр_прос_мин = -0.7    | Апр_прос_макс = 5.0
 | Мај_прос_мин = 2.9    | Мај_прос_макс = 9.2
 | Јун_прос_мин = 6.3    | Јун_прос_макс = 11.4
 | Јул_прос_мин = 10.6    | Јул_прос_макс = 15.3
 | Авг_прос_мин = 14.0    | Авг_прос_макс = 18.6
 | Сеп_прос_мин = 12.5    | Сеп_прос_макс = 17.4
 | Окт_прос_мин = 7.6    | Окт_прос_макс = 13.3
 | Ное_прос_мин = 1.3    | Ное_прос_макс = 7.1
 | Дек_прос_мин = -3.7    | Дек_прос_макс = 1.4
 | Год_прос_мин = 2.5    | Год_прос_макс = 7.9

 | Јан_а_мин = -16.9    | Јан_а_макс = 8.5
 | Фев_а_мин = -20.3    | Фев_а_макс = 9.3
 | Мар_а_мин = -18.0    | Мар_а_макс = 11.9
 | Апр_а_мин = -11.4    | Апр_а_макс = 20.9
 | Мај_а_мин = -3.1    | Мај_а_макс = 26.2
 | Јун_а_мин = -0.7    | Јун_а_макс = 25.4
 | Јул_а_мин = 1.2     | Јул_а_макс = 30.4
 | Авг_а_мин = 1.8     | Авг_а_макс = 30.5
 | Сеп_а_мин = 4.3     | Сеп_а_макс = 27.8
 | Окт_а_мин = -1.0    | Окт_а_макс = 22.4
 | Ное_а_мин = -7.6    | Ное_а_макс = 18.2
 | Дек_а_мин = -13.6    | Дек_а_макс = 17.8
 | Год_а_мин = -20.3    | Год_а_макс = 30.5


 | Јан_снег = 15
 | Фев_снег = 13 
 | Мар_снег = 11
 | Апр_снег = 9
 | Мај_снег = 3
 | Јун_снег = 0
 | Јул_снег = 0
 | Авг_снег = 0
 | Сеп_снег = 5
 | Окт_снег = 20
 | Ное_снег = 24
 | Дек_снег = 26
 | Год_снег = 116

 | Јан_врнежливи_денови = 7.0    | Јан_снежни_денови = 6.6
 | Фев_врнежливи_денови = 6.7    | Фев_снежни_денови = 5.2 
 | Мар_врнежливи_денови = 8.3    | Мар_снежни_денови = 4.9
 | Апр_врнежливи_денови = 7.9    | Апр_снежни_денови = 3.9
 | Мај_врнежливи_денови = 8.5    | Мај_снежни_денови = 1.3 
 | Јун_врнежливи_денови = 10.0    | Јун_снежни_денови = 0.0
 | Јул_врнежливи_денови = 8.7    | Јул_снежни_денови = 0.0
 | Авг_врнежливи_денови = 8.3    | Авг_снежни_денови = 0.0
 | Сеп_врнежливи_денови = 7.4    | Сеп_снежни_денови = 2.1
 | Окт_врнежливи_денови = 6.9    | Окт_снежни_денови = 8.9
 | Ное_врнежливи_денови = 7.8    | Ное_снежни_денови = 10.3
 | Дек_врнежливи_денови = 7.6    | Дек_снежни_денови = 7.1
 | Год_врнежливи_денови = 95.1    | Год_снежни_денови = 50.3

 | Јан_влага = 7
 | Фев_влага = 6
 | Мар_влага = 13
 | Апр_влага = 45
 | Мај_влага = 68
 | Јун_влага = 95
 | Јул_влага = 77
 | Авг_влага = 55
 | Сеп_влага = 27
 | Окт_влага = 18
 | Ное_влага = 12
 | Дек_влага = 8
 | Год_влага = 35.9

 | Јан_сончеви_часови_мес = 140    | Јан_сончеви_часови_днев = 7.1
 | Фев_сончеви_часови_мес = 155    | Фев_сончеви_часови_днев = 6.7
 | Мар_сончеви_часови_мес = 205    | Мар_сончеви_часови_днев = 6.4
 | Апр_сончеви_часови_мес = 225    | Апр_сончеви_часови_днев = 6.4
 | Мај_сончеви_часови_мес = 265    | Мај_сончеви_часови_днев = 5.9
 | Јун_сончеви_часови_мес = 285    | Јун_сончеви_часови_днев = 5.5
 | Јул_сончеви_часови_мес = 279    | Јул_сончеви_часови_днев = 6.4
 | Авг_сончеви_часови_мес = 248    | Авг_сончеви_часови_днев = 7.1
 | Сеп_сончеви_часови_мес = 210    | Сеп_сончеви_часови_днев = 7.2
 | Окт_сончеви_часови_мес = 186    | Окт_сончеви_часови_днев = 7.2
 | Ное_сончеви_часови_мес = 150    | Ное_сончеви_часови_днев = 7.8
 | Дек_сончеви_часови_мес = 124    | Дек_сончеви_часови_днев = 7.6
 | Год_сончеви_часови_мес = 2472    | Год_сончеви_часови_днев = 6.78
расклоп
}}

Изглед[уреди извор]

Клима на Град
Показател Јан Фев Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Ное Дек Годишно
Апсолутна максимална (°C) 8,5 9,3 11,9 20,9 26,2 25,4 30,4 30,5 27,8 22,4 18,2 17,8 30,5
Просечна максимална (°C) −2,1 −2,7 −0,1 5,0 9,2 11,4 15,3 18,6 17,4 13,3 7,1 1,4 7,9
Просечна температура (°C) −4,8 −6 −3 1,5 5,2 8,4 12,0 15,7 14,4 10,3 4,0 −0,9 4,7
Просечна минимална (°C) −7,3 −8,6 −5,7 −0,7 2,9 6,3 10,6 14,0 12,5 7,6 1,3 −3,7 2,5
Апсолутна минимална (°C) −16,9 −20,3 −18 −11,4 −3,1 −0,7 1,2 1,8 4,3 −1 −7,6 −13,6 −20,3
Просечно кол. врнежи (мм) 58,1 43,1 69,2 86,6 123,8 123,0 124,1 135,1 166,9 137,7 108,2 40,4 1.216,2
Врнежливи денови (≥ 2,0 мм) 7,0 6,7 8,3 7,9 8,5 10,0 8,7 8,3 7,4 6,9 7,8 7,6 95,1
Снег (см) 15 13 11 9 3 0 0 0 5 20 24 26 116
Снежни денови (≥ 2,0 см) 6,6 5,2 4,9 3,9 1,3 0,0 0,0 0,0 2,1 8,9 10,3 7,1 50,3
Влага (%) 7 6 13 45 68 95 77 55 27 18 12 8 35,9
Сончеви часови (месечно) 140 155 205 225 265 285 279 248 210 186 150 124 2.472
Сончеви часови (дневно) 7,1 6,7 6,4 6,4 5,9 5,5 6,4 7,1 7,2 7,2 7,8 7,6 6,78
Извор: Временска прогноза и клима