Предлошка:Извадок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

{{{1}}}

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Оваа предлошка е предвидена да го замени предлошката {{Цитатник}} со HTML-елемент <blockquote>, според препорачаното на Прирачникот за стилот. Предлошката е 100% складна со викитекст, па затоа предлошката „Цитатник“ би требало да може да се пренасочи тука.

Параметри[уреди извор]

{{извадок|Цитиран текст|x|x|Автор|Извор }}
  1. Цитиран текст [задолжително]
  2. [било што; само за складност]
  3. [било што; само за складност]
  4. Автор
  5. Извор

Примери[уреди извор]

Минимална употреба

{{извадок| Секој дуќан го красат зумбули, темјанушки, рози, босилек, јоргован и крин во вазни и саксии.}}

Секој дуќан го красат зумбули, темјанушки, рози, босилек, јоргован и крин во вазни и саксии.

Бидете претпазливи

 {{извадок
 | Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар помеѓу народите. 
 | x
 | x
 | Гоце Делчев
 }}

Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар помеѓу народите.

— Гоце Делчев

Цитат и извор

{{извадок| Не е злато сè што сјае.|x|x|Вилијам Шекспир|„[[Венецијанскиот трговец]]“, Чин II, сц. vii }}

Не е злато сè што сјае.

—Вилијам Шекспир, „Венецијанскиот трговец“, Чин II, сц. vii