Предлошка:Избран портал за август 2007

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Nefertiti 30-01-2006.jpg

Иако денес под поимот уметност обично се подразбира визуелна уметност, концептот за тоа што е уметност се има менувано постојано низ вековите. Можеби најконцизна дефиниција е најопштата - поимот уметност се однесува на сите креативни човечки дејствија, со исклучок на дејствата директно врзани за опстанок и репродукција. Од поширока перспектива, уметност е едноставно изведен поим за било кој производ на креативен импулс, од кој произлегле сите други човечки активност, како наука преку алхемија, и религија преку шаманизам.

Дознајте повеќе за уметноста на порталот посветен на неа.