Пребонд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пребонд (македонски: Кнез Првуд[1]), Македонски крал на македонското словенско племе Ринхини. Бил предводник на сојузот меѓу Ринхините и Струмјаните. Поради заговор, бил заробен во Солун во 674 година и затворен во Цариград. По бегството бил фатен кај Виза и погубен истата година од неговото заробување поради изјавата дека повторно би повел војна против Византија и притоа ниеден христијанин не би поштедил.

[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Историја на македонскиот народ", Институт за национална историја Скопје, 1969, Книга прва, Дел Втори, Глава II, д-р Орде Иваноски и д-р Бранко Панов, Населување на Словените во Македонија и Создавање на македонските склавинии, стр. 82-83
  2. „ПРЕБОНД - Македонска Енциклопедија“. 2021-10-23. Архивирано од изворникот на 2023-02-01. Посетено на 2023-02-01.