Првобитно општество

Од Википедија — слободната енциклопедија

Првобитното општество или првобитна заедница е општествено - економска формација која се карактеризира со општествени односи на соработка и заемно помагање, при крајно примитивни производствени сили.

Долг временски период кој се протега од самите почетоци на појава на општествен начин на живеење, до времето кога во одделни конкретни општества се појавува експлоатацијата и се создаваат државите.

Се дели на два периода: дивјаштво и варварство, а тие на по три степени - низок, среден и висок.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]