Првичен извор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа слика на ѕид во римскиот град Помпеја е пример за првичен извор

Првичен извор или примарен извор[1][2] — поим кој се користи во поголем број на научни дисциплини. Во историографијата првичен извор или оригинален извор претставува документ, запис или некој друг вид на извор на информации (вклучувајќи: слики, скици и др.) кои се создадени во периодот за кој студијата се однесува.

Слични (но не и истоветни) дефиниции за првични извори на информации се користат и во другите области на науката. За првични извори на информации се сметаат изворите кои директно го опишуваат објектот на научен интерес на истражувачот.

Првичните извори на информации содржат податоци за оригинални научни истражувања, како и за резултатите добиени од нив[3][4].

Доколку едно научно истражување довело до извесни резултати, тие резултати потребно е да се презентираат во погодна форма. Некои од стандардните форми во кои може да се презентираат оригинални научни резултати се[5]:


Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Primary, Secondary and Tertiary Sources, UM Libraries Archived 2009-12-30 на Wayback Machine (англиски)
  2. JCU - Primary, Secondary & Tertiary Sources Archived 2005-02-12 на Wayback Machine (англиски)
  3. Primary, secondary and tertiary sources Archived 2009-12-30 на Wayback Machine (англиски)
  4. Library Guides: Primary, secondary and tertiary sources Archived 2005-02-12 на Wayback Machine (англиски)
  5. Л. Шоптрајанова, М. Стефова, И. Кузмановски, Извори и користење на хемиски информации, Просветно дело, Скопје, 1999, 10.