Прва македонска кошаркарска лига 2018/19 - Супер лига

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Првата македонска кошаркарска лига 2018/19 - Супер лига започнала на 7 април, а завршила на 22 мај 2019 година. Вкупно шест екипи се натпреварувале во Супер лигата за да ги одлучат четирите места кои воделе во разигрувањето на Првата македонска кошаркарска лига 2018/19.

Табела[уреди | уреди извор]

     Екипи кои продолжиле во разигрувањето
# Екипа Победи Порази Постигнати
Кошеви
Примени
Кошеви
Кош
Разлика
Бодови Забелешка
1. МЗТ Аеродром 25 5 2695 2312 + 383 55
2. Работнички 24 6 2628 2159 + 469 54
3. Блокотехна НБ 22 8 2514 2225 + 289 52
4. Гостивар 21 9 2606 2339 + 267 51
5. Кожув 13 17 2318 2311 + 7 43
6. Куманово 2009 12 18 2253 2281 - 28 411

1 Куманово 2009 службено го загубил натпреварот поради неподмирени долгови кон МКФ. Бодот при пораз не му бил доделен.[1][2]

Извор: Кошаркарска федерација на Македонија преку web.archive.org

Резултати[уреди | уреди извор]

1. коло[уреди | уреди извор]

7 април
2019
17:30
Извештај Куманово 2009 57, Работнички 75    Училишна сала Перо Наков,[3] Куманово
Гледачи: 300
Четвртини: 16-20, 12-18, 9-21, 20-16
Пое: Б. Ѓекиќ 16
Ско: Б. Ѓекиќ 11
Дод: Ф. Думиќ 9
Пое: Б. Крстевски 22
Ско: Ч. Костов 7
Дод: Д. Мираковски 9
7 април
2019
18:00
Извештај Кожув 76, МЗТ Аеродром 88    Спортска сала 26 Април, Гевгелија
Гледачи: 659
Четвртини: 21-21, 16-21, 15-31, 24-15
Пое: Д. Вилијамс 22
Ско: Н. Караколев 8
Дод: А. Апостолов 6
Пое: И. Иванов 25
Ско: Љ. Младеновски 7
Дод: Л. Медфорд 6
10 април
2019
17:00
Извештај Блокотехна НБ 94, Гостивар 98    Спортска сала Негорски Бањи, Гевгелија
Гледачи: 125
Четвртини: 20-30, 22-18, 19-22, 33-28
Пое: Б. Пен 36
Ско: К. Фандербурк 8
Дод: М. Младеновиќ 10
Пое: Ј. Сегариќ 19
Ско: Б. Трајковски 11
Дод: Ј. Сегариќ 7

2. коло[уреди | уреди извор]

20 април
2019
15:30
Извештај Работнички 88, Кожув 56    Спортска сала Младост, Гостивар
Гледачи: 100
Четвртини: 21-15, 23-8, 20-14, 24-19
Пое: Б. Стајиќ 18
Ско: Б. Крстевски 9
Дод: Б. Стајиќ 6
Пое: Е. Пејн 17
Ско: Ј. Зекири 7
Дод: Д. Вилијамс 4
20 април
2019
17:30
Извештај МЗТ Аеродром 86, Блокотехна НБ 76    Спортски центар Јане Сандански, Скопје
Гледачи: 250
МРТ 1
Четвртини: 18-23, 25-17, 21-14, 22-22
Пое: Д. Соколов, А. Бојиќ 19
Ско: А. Бојиќ 10
Дод: А. Магдевски 7
Пое: М. Младеновиќ, К. Фандербурк 20
Ско: повеќемина-3 6
Дод: М. Младеновиќ 9
20 април
2019
18:30
Извештај Гостивар 86, Куманово 2009 84    Спортска сала Младост, Гостивар
Гледачи: 1,500
Четвртини: 18-17, 22-21, 24-20, 22-26
Пое: Џ. Фурстингер 23
Ско: Џ. Фурстингер 5
Дод: Ј. Сегариќ 8
Пое: Б. Ѓекиќ 22
Ско: Б. Ѓекиќ 7
Дод: Ф. Думиќ 8

3. коло[уреди | уреди извор]

24 април
2019
18:30
Извештај Блокотехна НБ 87, Кожув 78    Спортска сала Негорски Бањи, Гевгелија
Гледачи: 136
Четвртини: 24-13, 17-21, 20-14, 26-30
Пое: К. Фандербурк 24
Ско: С. Глигоријевиќ 8
Дод: М. Младеновиќ 7
Пое: И. Кесар 18
Ско: Д. Вилијамс, Е. Пејн 7
Дод: Д. Вилијамс 5
24 април
2019
19:00
Извештај Гостивар 80, Работнички 70    Спортска сала Младост, Гостивар
Гледачи: 1,500
Четвртини: 17-17, 25-20, 17-14, 21-19
Пое: Т. Ефианаји 22
Ско: И. Димчевски, Џ. Фурстингер 8
Дод: А. Костоски 8
Пое: Ч. Костов 16
Ско: Ч. Костов 8
Дод: Д. Караџовски 4
25 април
2019
18:00
Извештај Куманово 2009 80, МЗТ Аеродром 87    Училишна сала Перо Наков,[4] Куманово
Гледачи: 200
Четвртини: 22-22, 22-26, 20-19, 16-20
Пое: Ф. Думиќ 22
Ско: А. Мекиќ 10
Дод: Ф. Думиќ 11
Пое: Д. Соколов 21
Ско: Д. Стојановски, Л. Медфорд 6
Дод: Џ. Вудард 4

4. коло[уреди | уреди извор]

1 мај
2019
17:30
Извештај Работнички 63, Блокотехна НБ 82    Спортска сала Негорски Бањи, Гевгелија
Гледачи: 32
МРТ 1
Четвртини: 13-22, 19-21, 16-18, 15-21
Пое: Д. Вашингтон 25
Ско: Ѓ. Чековски, Д. Караџовски 7
Дод: Д. Караџовски 5
Пое: К. Фандербурк 32
Ско: С. Глигоријевиќ 8
Дод: М. Младеновиќ 16
2 мај
2019
18:00
Кожув 20, Куманово 2009    Спортска сала 26 Април, Гевгелија
  • Куманово 2009 службено го загубил натпреварот поради неподмирени долгови кон МКФ.[1][2]
3 мај
2019
18:00
Извештај МЗТ Аеродром 95, Гостивар 91    Спортски центар Јане Сандански, Скопје
Гледачи: 500
Четвртини: 32-24, 12-21, 31-21, 20-25
Пое: П. Самарџиски 27
Ско: П. Самарџиски 13
Дод: А. Магдевски, И. Иванов 4
Пое: Џ. Фурстингер 27
Ско: Џ. Фурстингер 9
Дод: А. Костоски 12

5. коло[уреди | уреди извор]

4 мај
2019
18:00
Извештај Куманово 2009 65, Блокотехна НБ 80    Училишна сала Перо Наков,[5] Куманово
Гледачи: 100
Четвртини: 21-17, 13-22, 14-20, 17-21
Пое: Б. Ѓекиќ 21
Ско: Б. Ѓекиќ 5
Дод: Ф. Думиќ 6
Пое: К. Фандербурк 19
Ско: Б. Пен, Б. Ѓумиќ 8
Дод: Б. Пен 5
6 мај
2019
18:00
Извештај Гостивар 84, Кожув 72    Спортска сала Младост, Гостивар
Гледачи: 1,500
Четвртини: 26-16, 17-15, 19-17, 22-24
Пое: Т. Ефианаји 23
Ско: Џ. Фурстингер 14
Дод: А. Костоски 10
Пое: И. Кесар 35
Ско: И. Кесар 10
Дод: А. Апостолов, Д. Вилијамс 3
6 мај
2019
19:00
Извештај МЗТ Аеродром 85, Работнички 63    Спортски центар Јане Сандански, Скопје
Гледачи: 1,500
Четвртини: 26-17, 22-19, 19-16, 18-11
Пое: И. Иванов 26
Ско: П. Самарџиски 16
Дод: Л. Медфорд 6
Пое: Ч. Костов 18
Ско: Ч. Костов, М. Јанески 6
Дод: Д. Караџовски 3

6. коло[уреди | уреди извор]

8 мај
2019
20:15
Извештај Гостивар 66, Блокотехна НБ 78    Спортска сала Младост, Гостивар
Гледачи: 1,500
Четвртини: 14-25, 18-15, 15-20, 19-18
Пое: Т. Ефианаји 22
Ско: И. Димчевски, Т. Ефианаји 9
Дод: Ј. Сегариќ 7
Пое: Б. Пен 23
Ско: К. Фандербурк 11
Дод: М. Младеновиќ, К. Фандербурк 7
9 мај
2019
17:00
Извештај Работнички 97, Куманово 2009 71    Спортска сала Младост, Гостивар
Гледачи: 50
Четвртини: 24-12, 29-17, 18-21, 26-21
Пое: Б. Стајиќ 24
Ско: повеќемина-4 4
Дод: Б. Стајиќ 12
Пое: Б. Ѓекиќ 20
Ско: А. Мекиќ 8
Дод: Ф. Думиќ 7
9 мај
2019
20:15
Извештај МЗТ Аеродром 89, Кожув 88 Пдж  Спортски центар Јане Сандански, Скопје
Гледачи: 300
МРТ 1
Четвртини: 29-27, 22-18, 14-20, 16-16, Пдж: 8-7
Пое: Д. Стојановски 22
Ско: Љ. Младеновски 11
Дод: Џ. Вудард 5
Пое: И. Кесар 20
Ско: И. Кесар 11
Дод: Д. Вилијамс 8

7. коло[уреди | уреди извор]

10 мај
2019
18:00
Извештај Куманово 2009 81, Гостивар 88    Училишна сала Перо Наков,[6] Куманово
Гледачи: 100
Четвртини: 16-24, 29-22, 14-26, 22-16
Пое: М. Ковач 21
Ско: Б. Ѓекиќ 10
Дод: Ф. Думиќ 8
Пое: Т. Ефианаји 27
Ско: А. Костоски, Џ. Фурстингер 7
Дод: Ј. Сегариќ 5
11 мај
2019
20:15
Извештај Блокотехна НБ 75, МЗТ Аеродром 90    Спортска сала Негорски Бањи, Гевгелија
Гледачи: 320
МРТ 1
Четвртини: 20-26, 21-17, 19-26, 15-21
Пое: К. Фандербурк 23
Ско: Б. Пен 5
Дод: М. Младеновиќ 7
Пое: Џ. Вудард 22
Ско: Џ. Вудард 12
Дод: А. Магдевски 10
12 мај
2019
17:00
Извештај Кожув 79, Работнички 85    Спортска сала 26 Април, Гевгелија
Гледачи: 363
Четвртини: 23-19, 22-20, 18-26, 16-20
Пое: И. Кесар 25
Ско: И. Кесар 13
Дод: А. Апостолов 7
Пое: Ч. Костов 22
Ско: Ч. Костов 8
Дод: Б. Стајиќ 5

8. коло[уреди | уреди извор]

15 мај
2019
17:45
Извештај Работнички 99, Гостивар 70    Училишна сала Перо Наков,[7] Куманово
Гледачи: 30
МРТ собраниски канал
Четвртини: 28-19, 30-20, 19-19, 22-12
Пое: Ч. Костов 28
Ско: Б. Стајиќ 7
Дод: Б. Стајиќ 5
Пое: Д. Тасовски, Т. Ефианаји 12
Ско: Џ. Фурстингер 10
Дод: А. Костоски 6
15 мај
2019
18:00
Извештај Кожув 84, Блокотехна НБ 93    Спортска сала 26 Април, Гевгелија
Гледачи: 361
Четвртини: 26-25, 21-12, 23-23, 14-33
Пое: Е. Пејн 21
Ско: И. Кесар 14
Дод: А. Апостолов 8
Пое: К. Фандербурк 40
Ско: М. Младеновиќ 8
Дод: М. Младеновиќ 9
15 мај
2019
18:00
Извештај МЗТ Аеродром 92, Куманово 2009 57    Спортски центар Јане Сандански, Скопје
Гледачи: 200
Четвртини: 24-18, 23-7, 25-20, 20-12
Пое: А. Магдевски 17
Ско: Љ. Младеновски 12
Дод: А. Магдевски 9
Пое: А. Мекиќ, Б. Ѓекиќ 16
Ско: А. Мекиќ 8
Дод: А. Мекиќ, Б. Ѓекиќ 3

9. коло[уреди | уреди извор]

18 мај
2019
15:00
Извештај Блокотехна НБ 90, Работнички 89    Училишна сала Перо Наков,[8] Куманово
Четвртини: 20-32, 22-11, 20-21, 28-15
Пое: К. Фандербурк 31
Ско: повеќемина-3 5
Дод: М. Младеновиќ 5
Пое: Д. Караџовски, Ч. Костов 20
Ско: М. Јанески, Ч. Костов 6
Дод: Д. Караџовски 6
18 мај
2019
17:30
Извештај Гостивар 98, МЗТ Аеродром 82    Спортска сала Младост, Гостивар
Гледачи: 1,500
МРТ 1
Четвртини: 25-23, 20-13, 28-24, 25-22
Пое: А. Костоски, Ј. Сегариќ 19
Ско: Ј. Сегариќ 5
Дод: А. Костоски, Ј. Сегариќ 8
Пое: А. Магдевски 17
Ско: Љ. Младеновски 9
Дод: Д. Соколов 4
18 мај
2019
18:00
Извештај Куманово 2009 87, Кожув 74    Училишна сала Перо Наков,[8] Куманово
Гледачи: 100
Четвртини: 13-23, 27-13, 27-17, 20-21
Пое: Б. Ѓекиќ 23
Ско: Б. Ѓекиќ 14
Дод: А. Мекиќ 7
Пое: Ј. Зекири, В. Ивеља 11
Ско: В. Ивеља 9
Дод: А. Апостолов 8

10. коло[уреди | уреди извор]

22 мај
2019
17:00
Извештај Кожув 86, Гостивар 89    Спортска сала 26 Април, Гевгелија
Гледачи: 120
Четвртини: 25-29, 10-24, 25-12, 26-24
Пое: Н. Караколев, Д. Вилијамс 19
Ско: Н. Караколев 8
Дод: Н. Караколев, А. Апостолов 6
Пое: И. Димчевски 22
Ско: Д. Тасовски, Т. Ефианаји 6
Дод: повеќемина-3 4
22 мај
2019
19:15
Извештај Блокотехна НБ 78, Куманово 2009 55    Спортска сала Негорски Бањи, Гевгелија
Гледачи: 103
Четвртини: 18-16, 22-16, 27-9, 11-14
Пое: К. Фандербурк 23
Ско: Б. Пен, П. Михајлоски 5
Дод: М. Младеновиќ 7
Пое: Б. Ѓекиќ 13
Ско: Б. Ѓекиќ 8
Дод: М. Ѓорѓиевски 3
22 мај
2019
20:30
Извештај Работнички 88, МЗТ Аеродром 84    Училишна сала Перо Наков,[9] Куманово МРТ 1
Четвртини: 18-18, 19-19, 28-16, 23-31
Пое: Ч. Костов 24
Ско: Ч. Костов 12
Дод: Д. Караџовски 8
Пое: И. Иванов 18
Ско: П. Самарџиски 15
Дод: И. Иванов 4

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Суспензија: Нема пари, нема кошарка во Куманово“. ekipa.mk. 2 мај 2019. Посетено на 3 мај 2019.
  2. 2,0 2,1 „Куманово не ѝ платил на МКФ и службено го загуби мечот со Кожув!“. gol.mk. 2 мај 2019. Посетено на 3 мај 2019.
  3. „Термини и делегирање - Коло 1“ (PDF). Македонска Кошаркарска Федерација преку web.archive.org. 3 април 2019. Посетено на 4 мај 2019.
  4. „Термини и делегирање - Коло 3“ (PDF). Македонска Кошаркарска Федерација преку web.archive.org. 23 април 2019. Посетено на 4 мај. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  5. „Термини и делегирање - Коло 5“ (PDF). Македонска Кошаркарска Федерација преку web.archive.org. 3 мај 2019. Посетено на 4 мај 2019.
  6. „Термини и делегирање - Коло 7“ (PDF). Македонска Кошаркарска Федерација преку web.archive.org. 9 мај 2019. Посетено на 10 мај 2019.
  7. „Термини и делегирање - Коло 8“ (PDF). Македонска Кошаркарска Федерација преку web.archive.org. 13 мај 2019. Посетено на 14 мај 2019.
  8. 8,0 8,1 „Термини и делегирање - Коло 9“ (PDF). Кошаркарска федерација на Македонија преку web.archive.org. 17 мај 2019. Посетено на 18 мај 2019.
  9. „Термини и делегирање - Коло 10“ (PDF). Кошаркарска федерација на Македонија преку web.archive.org. 21 мај 2019. Посетено на 21 мај 2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]