Прва македонска кошаркарска лига 2008/09 - Разигрување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Првата македонска кошаркарска лига 2008/09 - Разигрување била конечната фаза на Првата македонска кошаркарска лига 2008/09. Разигрувањата започнале на 22 април, а завршиле на 7 јуни 2009 година. Шест екипи играле во разигрувањето преку пласманот од Супер лигата. Разигрувањето го освоил Фершпед Работнички и така станал првак на сезоната.

Костур[уреди | уреди извор]

  Четвртфинале     Полуфинале     Финале
                                                 
        1  Фени Индустри 84 62 85 -  
  4  АМАК СП 75 80 88     5  МЗТ Фон Универзитет 68 79 66 -    
  5  МЗТ Фон Универзитет 64 83 89         1  Фени Индустри 63 56 75 74 60 66 -
      2  Фершпед Работнички 66 66 71 71 70 76 -
        2  Фершпед Работнички 89 70 80 -    
  3  Свислајон Пелистер 89 - -     3  Свислајон Пелистер 41 78 54 -  
  6  Овче Поле 71 - -  

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

(3) Свислајон Пелистер против (6) Овче Поле[уреди | уреди извор]

Поради 4-0 во лигашкиот дел, серијата започнала со 1-0 за Свислајон Пелистер.

22 април
2009
Извештај Свислајон Пелистер 89, Овче Поле 71    Спортска сала Младост, Битола
Четвртини: 25–15, 21–18, 19–22, 24–16
Пое: З. Петковски 31
Ско: А. Хелд 11
Дод: М. Миљковиќ 12
Пое: Н. Ристиќ 26
Ско: М. Тодоровиќ, Н. Ристиќ 8
Дод: М. Тодоровиќ, Б. Ивковиќ 2
Свислајон Пелистер ја освоил серијата, 2-0

Ова било прва серија во разигрувањата помеѓу овие две екипи.

(4) АМАК СП против (5) МЗТ Фон Универзитет[уреди | уреди извор]

22 април
2009
Извештај АМАК СП 75, МЗТ Фон Универзитет 64    Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Четвртини: 17–17, 23–18, 19–17, 16–12
Пое: Џ. Фрај 18
Ско: С. Агоч 8
Дод: Е.Богоев, В. Стојановски 3
Пое: повеќемина-3 12
Ско: П. Блажевски 8
Дод: Д. Радуловиќ, П. Блажевски 2
АМАК СП води во серијата, 1-0
25 април
2009
[1][2] МЗТ Фон Универзитет 83, АМАК СП 80    Спортска сала Јане Сандански, Скопје
Четвртини: 20–25, 18–17, 19–17, 26–21
Пое: П. Блажевски 21
Ско: П. Блажевски 6
Дод: Д. Соколов 5
Пое: Д. Стојановски 18
Ско: М. Гамбирожа 8
Дод: Е. Богоев 10
Израмнета серијата, 1-1
30 април
2009
Извештај АМАК СП 88, МЗТ Фон Универзитет 89    Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Четвртини: 33–17, 20–26, 18–23, 17–23
Пое: В. Стојановски 21
Ско: М. Чубрило 7
Дод: Е. Богоев 5
Пое: Д. Радуловиќ 21
Ско: П. Блажевски 8
Дод: П. Блажевски 2
МЗТ Фон Универзитет ја освоил серијата, 2-1

Полуфинале[уреди | уреди извор]

(1) Фени Индустри против (5) МЗТ Фон Универзитет[уреди | уреди извор]

Поради 4-0 во лигашкиот дел, серијата започнала со 1-0 за Фени Индустри.

7 мај
2009
20:00[3]
[4][5][6][7] Фени Индустри 84, МЗТ Фон Универзитет 68    Спортска сала Јасмин, Кавадарци
Гледачи: 1,200
Четвртини: 19–16, 21–22, 23–13, 21–17
Пое: повеќемина-3 16
Ско: И. Бошњак 8
Дод: М. Прековиќ 5
Пое: Д. Соколов 18
Ско: М. Дамјанац 5
Дод: Д. Соколов 5
Фени Индустри води во серијата, 2-0
10 мај
2009
17:30[7]
[8][9][10] МЗТ Фон Универзитет 79, Фени Индустри 62    Спортска сала Јане Сандански, Скопје
Гледачи: 700
МТВ 1[7]
Четвртини: 26–17, 24–23, 16–6, 13–16
Пое: П. Блажевски 18
Ско: М. Траиловиќ 7
Дод: Д. Радуловиќ 5
Пое: И. Бошњак 13
Ско: И. Бошњак, М. Прековиќ 5
Дод: Д. Мираковски 5
Фени Индустри води во серијата, 2-1
14 мај
2009
Извештај Фени Индустри 85, МЗТ Фон Универзитет 66    Спортска сала Јасмин, Кавадарци
Гледачи: 1,500
Четвртини: 23–15, 17–17, 19–24, 26–10
Пое: повеќемина-3 19
Ско: Д.Кол 7
Дод: М. Прековиќ, Г. Самарџиев 3
Пое: Д. Радуловиќ 16
Ско: Д. Соколов, С. Аврамовски 5
Дод: Е. Нури 5
Фени Индустри ја освоил серијата, 3-1

(2) Фершпед Работнички против (3) Свислајон Пелистер[уреди | уреди извор]

Поради 3-1 во лигашкиот дел, серијата започнала со 1-0 за Фершпед Работнички.

6 мај
2009
Извештај[3] Фершпед Работнички 89, Свислајон Пелистер 41    Спортска сала Градски Парк, Скопје
Гледачи: 500
Четвртини: 19–10, 25–10, 23–10, 22–11
Пое: Б. Трајковски 18
Ско: В. Филиповиќ 6
Дод: О. Стојановски 5
Пое: Ѓ. Талевски 10
Ско: повеќемина-3 4
Дод: З. Петковски 3
Фершпед Работнички води во серијата, 2-0
9 мај
2009
18:30[7]
[11][12][13] Свислајон Пелистер 78, Фершпед Работнички 70    Спортска сала Младост Битола
Гледачи: 2,000
Четвртини: 14-17, 20-22, 17-18, 27-23
Пое: А. Хелд 20
Ско: Ѓ. Талевски 9
Дод: М. Миљковиќ 7
Пое: Т. Симиќ 19
Ско: Д. Тасовски 7
Дод: О. Стојановски, Д. Тасовски 3
Фершпед Работнички води во серијата, 2-1
13 мај
2009
Извештај Фершпед Работнички 80, Свислајон Пелистер 54    Спортска сала Градски Парк, Скопје
Гледачи: 800
Четвртини: 26–14, 14–8, 23–12, 17–18
Пое: Д. Тасовски 17
Ско: Т. Симиќ 7
Дод: Т. Симиќ 5
Пое: А. Хелд 13
Ско: А. Хелд 7
Дод: М. Миљковиќ 4
Фершпед Работнички ја освоил серијата, 3-1

Финале[уреди | уреди извор]

(1) Фени Индустри против (2) Фершпед Работнички[уреди | уреди извор]

21 мај
2009
Извештај[14] Фени Индустри 63, Фершпед Работнички 66    Спортска сала Јасмин, Кавадарци
Гледачи: 2,200
Судии: Марјан Мицевски, Петар Денковски, Игор Митровски
МТВ 1
Четвртини: 20–13, 12–19, 15–14, 16–20
Пое: Д. Кол 13
Ско: И. Бошњак 9
Дод: М. Прековиќ 4
Пое: Д. Тасовски 13
Ско: Т. Симиќ 9
Дод: А. Угриновски 3
Фершпед Работнички води во серијата, 1-0
24 мај
2009
Извештај[15] Фершпед Работнички 66, Фени Индустри 56    Спортска сала Градски Парк, Скопје
Гледачи: 1,000
Судии: Зоран Златевски, Александар Милојевиќ, Крстевски
МРТ
Четвртини: 5–14, 21–13, 20–16, 20–13
Пое: О. Стојановски 16
Ско: Т. Симиќ 11
Дод: Д. Тасовски 4
Пое: Д. Кол 17
Ско: З. Гоцевски 10
Дод: Г. Самарџиев 5
Фершпед Работнички води во серијата, 2-0
27 мај
2009
Извештај[16] Фени Индустри 75, Фершпед Работнички 71    Спортска сала Јасмин, Кавадарци
Гледачи: 2,000
Судии: Марјан Мицевски, Александар Милојевиќ, Игор Митровски
МРТ
Четвртини: 27-19, 16-20, 11-18, 21-14
Пое: З. Гоцевски 19
Ско: И. Бошњак 10
Дод: М. Прековиќ 7
Пое: Б. Трајковски 12
Ско: Б. Трајковски 8
Дод: О. Стојановски, Т. Симиќ 2
Фершпед Работнички води во серијата, 2-1
31 мај
2009
Извештај[17] Фершпед Работнички 71, Фени Индустри 74    Спортска сала Градски Парк, Скопје
Гледачи: 1,200
Судии: Зоран Златевски, Петар Денковски, Игор Митровски
МТВ 1
Четвртини: 18–17, 14–17, 19–20, 20–20
Пое: Д. Тасовски 19
Ско: Б. Трајковски 8
Дод: О. Стојановски 3
Пое: З. Гоцевски 17
Ско: М. Прековиќ 7
Дод: И. Бошњак 5
Израмнета серијата, 2-2
4 јуни
2009
Извештај[18] Фени Индустри 60, Фершпед Работнички 70    Спортска сала Јасмин, Кавадарци
Гледачи: 3,000
Судии: Зоран Златевски, Игор Митровски, Крстевски
МТВ 1
Четвртини: 12-22, 20-21, 16-16, 12-11
Пое: Д. Кол 23
Ско: И. Бошњак 9
Дод: Д. Мираковски, И. Бошњак 3
Пое: Б. Трајковски 16
Ско: Б. Трајковски 11
Дод: О. Стојановски, В. Филиповиќ 3
Фершпед Работнички води во серијата, 3-2
7 јуни
2009
Извештај[19] Фершпед Работнички 76, Фени Индустри 66    Спортска сала Градски Парк, Скопје
Гледачи: 1,500
Судии: Зоран Златевски, Петар Денковски, Александар Милојевиќ
МТВ 1
Четвртини: 20–15, 22–20, 16–19, 18–12
Пое: Д. Тасовски 37
Ско: Б. Трајковски 13
Дод: Т. Грнчаров 6
Пое: З. Гоцевски 22
Ско: З. Гоцевски 11
Дод: Г. Самарџиев 5
Фершпед Работнички ја освоил серијата, 4-2

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „„Штрковите" се изборија за мајсторка“. dnevnik.mk. 26 април 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 2. „МЗТ се избори за мајсторка во Охрид“. vest.com.mk. 27 април 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 3. 3,0 3,1 „Затезна камата за „пелистерци", - 48“. Македонски Спорт, број 3333, стр. 17. 7 мај 2009. |access-date= бара |url= (help)
 4. „Шампионот на чекор до финалето“. Македонски Спорт, број 3334, стр. 13. 8 мај 2009. |access-date= бара |url= (help)
 5. „Третата четвртина клучна за триумфот на Фени“. dnevnik.mk. 8 мај 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 6. „Фени на чекор до финалето“. vest.com.mk. 8 мај 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 „Фени И. поведе со 2:0 против МЗТ“. utrinski.mk. 8 мај 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 8. „Кој е, каде е шампионот?“. Македонски Спорт, број 3336, стр. 17. 11 мај 2009. |access-date= бара |url= (help)
 9. „„Штрковите" шампионски против првакот“. dnevnik.mk. 11 мај 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 10. „МЗТ во голем стил си ја продолжи сезоната“. vest.com.mk. 11 мај 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 11. „„Пелистерци" како вистински лавови!“. Македонски Спорт, број 3336, стр. 17. 11 мај 2009. |access-date= бара |url= (help)
 12. „„Шпедитерите" кутнати во Битола“. dnevnik.mk. 10 мај 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 13. „Битолчани не се предаваат“. vest.com.mk. 11 мај 2009. Посетено на 26 септември 2016.
 14. МТВ 1 (13 април 2020). „Feni - Rabotnicki 2008/09 Finale 1. natprevar“. канал MKD Video на Youtube. Посетено на 15 април 2020.
 15. МРТ (14 април 2020). „Rabotnicki - Feni 2008/09 Finale 2. natprevar“. канал MKD Video на Youtube. Посетено на 15 април 2020.
 16. МРТ (16 април 2020). „Feni - Rabotnicki 2008/09 Finale 3. natprevar“. канал MKD Video на Youtube. Посетено на 17 април 2020.
 17. МТВ 1 (16 април 2020). „Rabotnicki - Feni 2008/09 Finale 4. natprevar“. канал MKD Video на Youtube. Посетено на 17 април 2020.
 18. МТВ 1 (17 април 2020). „Feni - Rabotnicki 2008/09 Finale 5. natprevar“. канал MKD Video на Youtube. Посетено на 17 април 2020.
 19. МТВ 1 (18 април 2020). „Rabotnicki - Feni 2008/09 Finale 6. natprevar“. канал MKD Video на Youtube. Посетено на 18 април 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]