Прва лига Словенија во ракомет

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:Лига Првата лига на Словенија во ракомет ( словенечки: 1. A državna rokometna liga ) е највисок ранг во словенскиот ракомет. Лигата се игра според правилата на ЕХФ, а во моментно се натпреваруваат 12 екипи.

Историја[уреди | уреди извор]

До 1991 година, словенските клубови се натпреваруваа во лиги на Југославија. Само три клубови од Словенија играа во Првата лига на Југославија - Цејее, Слован и Рудар Трбовље. По распадот на СФРЈ и независноста на Словенија, првата сезона одиграна во новоформираната Прва лига на Словенија била 1991/92 во која триумфираше Цејее.

Најтрофејниот клуб во Словенија е Цеjeе, кој досега бил 23 пати шампион.

Клубови[уреди | уреди извор]

Во сезоната 2018-19.
 • Цејее
 • Добова
 • Даун Харасник
 • Горење Велење
 • Ерусалим Ормоз
 • Копер 2013 година
 • Крка
 • Лока
 • Марибор Браник
 • Рибница
 • СИТЕ
 • Тримо Требње

Сезони[уреди | уреди извор]

Сезона Шампион Вице-шампион Трето рангирана
1991–92 година Цејее Слован Јадранот
1992–93 година Цејее Јадранот Спречи
1993–94 година Цејее Горење Јадранот
1994–95 г. Цејее Јадранот Горење
1995–96 г. Цејее Горење Добова
1996–97 година Цејее Спречи Правило 67
1997–98 година Цејее Спречи Тримо Требње
1998–99 г. Цејее Спречи Тримо Требње
1999–0000 година Цејее Правило 67 Тримо Требње
2000–0101 година Цејее Правило 67 Спречи
2001–2012 година Правило 67 Цеље Горење
2002–03 година Цејее Правило 67 Горење
2003–04 година Цејее Горење Спречи
2004–05 година Цејее Горење Ормош
2005–06 година Цејее Златен клуб Горење
2006–07 година Цејее Горење Копер
2007–08 година Цејее Копер Горење
2008–09 година Горење Копер Тримо Требње
2009–10 Цејее Горење Копер
2010–11 Копер Горење Цеље
2011–12 Горење Цеље Копер
2012–13 Горење Цеље Копер
2013-14 година Цејее Горење Марибор Браник
2014–15 Цејее Горење Марибор Браник
2015–16 Цејее Горење Рибница
2016–17 Цејее Горење Рибница
2017-18 Цејее Рибница Горење
2018-19 Цејее Горење Рибница

Клупски перформанси[уреди | уреди извор]

Клуб Наслов Години
Цејее
23
1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 година
Горење Велење
3
2009, 2012, 2013 година
Копер
1
2011 година
Правило 67
1
2002 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]