Прејди на содржината

Прва коњаничка дивизија (Кралство Југославија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1st Cavalry Division
Активна1921–1941
Земја Југославија
РодRoyal Yugoslav Army
ВидCavalry
ГолеминаDivision
Дел од1st Army Group
БиткиInvasion of Yugoslavia (1941)
Команданти
Истакнати
команданти
Dragoslav Stefanović

Првата коњаничка дивизија на Кралската југословенска армија била формирана во 1921 година, веднаш по создавањето на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, кое станало Кралство Југославија во 1929 година. Во мирно време се состоеше од два штабови на коњаничка бригада кои командуваа со вкупно четири полкови . Беше дел од југословенската 1-ва армиска група за време на инвазијата на Југославија од Втората светска војна, предводена од Германија, во април 1941 година, со воена организација која наведе штаб на една коњаничка бригада која командуваше со два или три полка и борбени и поддржувачки единици на дивизиско ниво.

Заедно со остатокот од Кралската југословенска армија, 1-та коњаничка дивизија започна да се мобилизира на 3 април 1941 по државен удар . Три дена подоцна, додека мобилизацијата не беше завршена, Германците започнаа воздушна кампања и серија прелиминарни операции против југословенските граници. До крајот на следниот ден, штабот на коњичката бригада на дивизијата и сите коњанички полкови на дивизијата беа одвоени на должност со другите формации на Првата армиска група. Дивизискиот штаб и единиците на дивизиско ниво останаа во околината на Загреб до 10 април, кога им беше дадена наредба да воспостават одбранбена линија југоисточно од Загреб до реката Сава, со пешадиска и артилериска поддршка. Дивизијата започнала да се распоредува за оваа задача дури кога германската 14-та панцирска дивизија го зазел Загреб. Дивизискиот штаб и сите придружни единици потоа беа заробени од вооружените хрватски групи од петтата колона, или се предадоа на германските трупи.

a colour map
Пресек на официјална карта на југословенската влада која ги илустрира операциите на оската во областа на 1-та армиска група
 • 1-та коњаничка дивизија означена со црвена 10-ка околу Загреб
 • Германците напаѓаат во сино
Map highlighting the location of Yugoslavia
Карта која ја прикажува локацијата на Кралството Југославија во Европа

Кралството на Србите, Хрватите и Словенците било создадено со спојувањето на Србија, Црна Гора и јужнословенските населени области на Австроунгарија на 1 декември 1918 година, непосредно по Првата светска војна . Војската на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците беше формирана за одбрана на новата држава. Таа беше формирана околу јадрото на победничката Кралска српска армија, како и вооружените формации подигнати во региони кои порано беа контролирани од Австроунгарија. Многу поранешни австроунгарски офицери и војници станаа членови на новата армија. [1] Од самиот почеток, слично како и другите аспекти на јавниот живот во новото кралство, војската била доминирана од етничките Срби, кои ја гледале како средство со кое се обезбедува политичка хегемонија за големото српско малцинство. [2]

Развојот на армијата беше попречен од лошата економија на кралството, а тоа продолжи во текот на 1920-тите. Во 1929 година, кралот Александар го променил името на државата во Кралство Југославија, во тоа време војската била преименувана во Кралска Југословенска армија . Буџетот на армијата остана густ, а како што се зголемија тензиите низ Европа во текот на 1930-тите, стана тешко да се обезбеди оружје и муниција од други земји. [3] Следствено, во времето на избувнувањето на Втората светска војна во септември 1939 година, Кралската Југославенска армија имаше неколку сериозни слабости, кои вклучуваат потпирање на влечени животни за транспорт и големата големина на нејзините формации . [3] Овие одлики резултираа со бавни, непоколебливи формации, а несоодветното снабдување со оружје и муниција значеше дека дури и многу големите југословенски формации имаат мала огнена моќ. [3] Генералите кои биле посоодветни за рововските војни од Првата светска војна биле комбинирани со армија која ниту била опремена ниту обучена да се спротивстави на пристапот со комбинирано оружје што брзо се движи што го користеле Германците во нивните инвазии на Полска и Франција . [2] [3]

Слабостите на Кралската Југославенска армија во стратегијата, структурата, опремата, мобилноста и снабдувањето беа влошени од сериозното етничко неединство во Југославија, што произлегува од дведецениската српска хегемонија и придружниот недостаток на политички легитимитет постигнат од централната власт. [3] [4] Обидите за решавање на неединството дојдоа премногу доцна за да се осигура дека Кралската Југославенска армија е кохезивна сила. Активноста на петтата колона исто така беше во сериозна загриженост, не само од хрватскиот националист усташ, туку и од словенечките и етничките германски малцинства во земјата. [3]

Формирање и состав[уреди | уреди извор]

Организација за мир[уреди | уреди извор]

Првата коњаничка дивизија била коњичка формација формирана веднаш по создавањето на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците и била дел од армискиот борбен поредок формализиран во 1921 година, во тоа време се состоел од четири полкови. [5] Според прописите издадени од Кралската Југославенска армија во 1935 година, [6] 1-та коњаничка дивизија беше со седиште во Загреб за време на мир и беше под контрола на коњаничката команда во Белград, како и Втората коњаничка дивизија, која се наоѓаше во југоисточниот Југославија во Ниш . Единиците на дивизијата беа управувани од мешавина од персонал со полно и со скратено работно време. Во време на мир, 1-та коњаничка дивизија се состоела од: [6] [7]

 • Штаб 1-ва коњаничка бригада во Чаковец кај Загреб
 • Штаб 2-та коњаничка бригада во Суботица во Банат северно од Белград
 • Втор коњанички полк со седиште во Вировитица на реката Драва во Славонија
 • Трет коњанички полк, со седиште во Суботица
 • Шестти коњанички полк, со седиште во Загреб
 • Осми коњанички полк со седиште во Чаковец

Организација за време на војна[уреди | уреди извор]

Воената организација на Кралската југословенска армија беше утврдена со прописи издадени во 1936-1937 година, кои воведоа барање да се подигне трета коњаничка дивизија за воена служба. [6] Силата на коњаничката дивизија била 6.000–7.000 луѓе. [3] Теоретското воено воспоставување на целосно мобилизирана југословенска коњаничка дивизија беше: [7] [6]

Секој коњанички полк требаше да се состои од четири коњанички ескадрили, ескадрила со митралези и инженерска ескадрила. Непосредно пред војната, беше направен неуспешен обид за моторизирање на 1-та коњаничка дивизија, но тоа беше спречено од недостаток на моторен транспорт и дивизијата во голема мера остана формација на коњ во текот на своето постоење. [6] Првата коњаничка дивизија, исто така, никогаш не била опремена со планираната моторизирана противтенковска батерија, [6] и дивизискиот артилериски баталјон во голема мера бил опремен со парчиња од старките од Првата светска војна. [6] Две мирновременски компоненти на дивизијата, Штабот на 2-та коњаничка бригада и 3-от коњанички полк, беа наменети да се приклучат на другите формации кога тие беа мобилизирани, [6] така што основната борбена формација на 1-та коњаничка дивизија беше првата. Коњаничка бригада, која командува со 2-ри, 6-ми и 8-ми коњанички полк. [7]

План за распоредување[уреди | уреди извор]

Во случај на војна, југословенските планери ја гледаа 1-та коњаничка дивизија како резерва за Првата армиска група . [8] Првата армиска група била одговорна за одбраната на северозападна Југославија, при што подредената 4-та армија го бранела источниот сектор долж унгарската граница, а 7-та армија стационирана долж германската и италијанската граница. Првата коњаничка дивизија требаше да биде распоредена околу Загреб. Десно од 4-та армија беше 2-та армија од 2-та армиска група, границата што се протегаше од источно од Слатина преку Пожега кон Бања Лука, а на левото крило на 7-та армија, Јадранскиот брег го бранеше Командата за крајбрежна одбрана. . Со планот за одбрана на Југославија, Првата армиска група беше распоредена во кордон, 4-та армија зад реката Драва помеѓу Вараждин и Слатина, [9] [10] и 7-та армија по граничниот регион од Јадранот на запад до Горња Радгона во истокот. [10] Планерите процениле дека на коњаничките формации ќе им требаат четири до седум дена за да се мобилизираат. [6]

Мобилизација[уреди | уреди извор]

По немилосрдниот притисок од Адолф Хитлер да се приклучи на силите на Оската, Југославија го потпишала Тројниот пакт на 25 март 1941 година. Два дена подоцна, воен државен удар ја собори владата што го потпишала пактот и била формирана нова влада под команда на воздухопловните сили на кралската југословенска армија, Армијски генерал Душан Симовиќ . [3] Новата влада не повикала општа мобилизација до 3 април 1941 година, поради страв да не го навреди Хитлер и на тој начин да забрза војна. [3] Истиот ден со пучот, Хитлер ја издаде Директивата 25 на Фирерот, која бараше Југославија да се третира како непријателска држава; на 3 април, беше издадена Фиреровата директива 26, со детали за планот за напад и командната структура за инвазијата, која требаше да започне на 6 април. [11]

Според југословенскиот историчар Велимир Терзиќ, на 6 април мобилизацијата на дивизијата се одвивала бавно поради малиот број на регрути кои се пријавиле на должност и лошото обезбедување на животни и возила. Голем дел од силите на дивизјата биле наменети за одвојување на една од формациите на 4-та армија, одред Ормозки . [6]

Командант на 1-та коњаничка дивизија бил Дивизиски Генерал Драгослав Стефановиќ . [7] Додека дивизискиот штаб и другите единици на дивизиско ниво се мобилизираа во Сесвете кај Загреб, штабот на 1-та коњаничка бригада беше назначен да командува со одредот Ормозки, а 6-от и 8-от коњанички полк и дивизискиот артилериски баталјон исто така беа доделени на таа формација. Ова ги сведе главните борбени елементи на дивизијата на еден коњанички полк (втори), кој се мобилизираше во Вировитица. [6] Остатокот од резервата на 1-та армиска група го сочинуваше независен артилериски баталјон кој се мобилизираше во Загреб и 110-тиот пешадиски полк кој се движеше кон Загреб од Целје, на растојание од 114 kiloметарs (374,000 ст) на северозапад. До раните утрински часови на 6 април 1941 година, кога започнала инвазијата, 110-тиот полк стигнал до Зидани Мост, уште околу 90 kiloметарs (300,000 ст) од Загреб. [6]

Операции[уреди | уреди извор]

Одземена од повеќето од своите подредени единици, 1-та коњаничка дивизија останала во резерва во близина на Загреб во текот на првите неколку дена од борбите. На 10 април, поради критичната ситуација на фронтот на 4-та армија, дивизијата беше насочена да го земе под своја команда 110-от пешадиски полк и независниот артилериски баталјон и да се одбрани од премини од 110 kiloметарs (360,000 ст) се протега на реката Сава меѓу Јасеновац и Загреб, при собирање на лудаци и организирање отпор. Овие наредби беа брзо престигнати со брзиот напредок на 14-та панцирска дивизија кон Загреб кога изби од нејзиниот мост преку реката Драва кај Закани на унгарската граница. [6] До 19:30 часот на 10 април, водечките елементи на 14-та панцирска дивизија стигнале до предградијата на Загреб, покривајќи речиси 160 kiloметарs (520,000 ст) во еден ден. [9] Вооружените усташки групи од петта колона и германските трупи ја разоружале дивизијата и нејзините придружни единици пред да можат да воспостават каква било кохерентна одбрана долж Сава. [6]

На 15 април, беа добиени наредби дека е договорен прекин на огнот и дека сите трупи на ВКЈ треба да останат на своето место и да не пукаат врз германскиот персонал. [6] По доцнењето со пронаоѓањето на соодветните потписници за документот за предавање, југословенската врховна команда безусловно се предаде во Белград, делотворно во 12:00 часот на 18 април. [9] Југославија тогаш била окупирана и распарчена од Оската; Германија, Италија, Унгарија, Бугарија и Албанија анектираат делови од нејзината територија. [3] Речиси сите хрватски членови на дивизијата земени како воени заробеници набрзо биле ослободени од Германците; 90 отсто од оние што беа приведени за време на војната беа Срби. [3]

 1. Figa 2004.
 2. 2,0 2,1 Hoptner 1963.
 3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 Tomasevich 1975.
 4. Ramet 2006.
 5. Jarman 1997.
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 Terzić 1982.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Niehorster 2015c.
 8. Niehorster 2015a.
 9. 9,0 9,1 9,2 U.S. Army 1986.
 10. 10,0 10,1 Geografski institut JNA 1952.
 11. Trevor-Roper 1964.