Прејди на содржината

Прашума Јањ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прашума Јањ.
Прашума Јањ - природен резерват.

Прашума Јањ е заштитен строг резерват на природата во Република Српска. Зафаќа површина од 295 ha и се простира на територијата на општина Шипово. Според класификацијата на Меѓународниот сојуз за заштита на природата, Прашумата Јањ е заштитена со највисока категорија на заштита Ia.1

Прашумското јадро од 58 ha од 1960-те години е заштитено од секаква експлоатација. Поголемиот дел од флората на прашумата Јањ ја сочинуваат стебла на бука и елка како и јавор, брест, јасен и смрека.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Мала енциклопедија Просвета (3. изд.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2. Отсутно или празно |title= (help)
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Одлука о заштити Строгог природног резервата "Прашума Јањ" („Службени гласник Републике Српске“, број 123/12)
  • Туристички инфо центар Шипово: Прашума Јањ

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа: Регистар заштићених природних добара